Operaţiune în forţă a poliţiştilor din vestul ţării împotriva contrabandiştilor de ţigări. Nouă percheziţii au avut loc în mai multe localităţi din Timiş la persoane suspectate că sunt implicate în traficul cu tigarete. România se afla pe una dintre rutele principale de contrabandă cu ţigări în Europa de Est.
La această adresă şi la alte 8, din vestul ţării, au descins mascaţii de la trupele speciale, în acestă dimineaţă. Poliţiştii de la crimă organizată şi procurorii anti-mafia cred că această reţea alimenta pieţele ilegale de ţigări din Timişoara, Sânnicolau Mare şi Jimbolia.
Anchetatorii spun ca o parte din marfa ar fi fost adusa din Serbia, dar traficantii de tigari ar fi cumparat tutun si de la alte grupari din tara. Perchezitiile s-au făcut în localităţi situate la cativa km de granita cu Serbia. Suspecţii sunt audiaţi la Parchetul local din Sannicolau Mare.
În ţările vecine, care nu sunt în Uniunea Europeană, pachetul cu ţigări e chiar de 4 mai ieftin decât în România. Contradabda, aşadar, este mai mult decât profirabilă pentru aceste reţele.
Ţigaretele ajung în România prin mai multe rute. Vin pe la graniţa de sud, Cu Bulgaria, prin portul Constanta sau pe fâşia verde de la graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova. De cele mai multe ori, marfa este ascunsă în locuri improvizate din tiruri, microbuze şi maşini mici.
Traficanţii se folosesc, însă, şi de drone pe care le încarcă cu pachete sau de măgari, pe care pun cantităţi mari cu ţigarete ţi îi eliberează pe câmpurile dintre state. Nu de puţine ori, investigatorii Poliţiei au prins şi poliţişti de frontieră care sprijineau grupările mafiote.
Două miliarde de lei ar fi pierdut ţara noastră, anul trecut, doar din cauza contrabandei. Potrivit statisticilor, aproape 10% din ţigările consumate în România provin din traficul ilegal.