Raport Humana: Piaţa hainelor second-hand din UE şi Marea Britanie a generat 150.000 de locuri de muncă verzi şi o contribuţie de 7 miliarde de euro la PIB în 2023

Raport Humana: Piaţa hainelor second-hand din UE şi Marea Britanie a generat 150.000 de locuri de muncă verzi şi o contribuţie de 7 miliarde de euro la PIB în 2023

Industria hainelor second-hand a contribuit cu aproximativ 7 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene şi al Marii Britanii în 2023, potrivit unui raport al Organizaţiei Humana People to People. Acest sector a creat 150.000 de locuri de muncă verzi în UE, consolidându-şi rolul în economia circulară a textilelor.

„Îmbrăcămintea second-hand contribuie cu miliarde de euro la PIB-ul european şi susţine sute de mii de locuri de muncă verzi în Europa şi Africa, arată un nou raport al Oxford Economics. Doar în România, Organizaţia Humana People to People a înfiinţat peste 300 de locuri de muncă verzi,” transmite organizaţia.

Raportul „Impactul socio-economic al hainelor second-hand în Africa şi UE27+” subliniază importanţa acestui sector în UE şi în Marea Britanie, confirmând că, doar anul trecut, peste 110.000 de locuri de muncă erau direct legate de această industrie. Majoritatea angajaţilor sunt femei, iar multe dintre locurile de muncă sunt în ţări cu venituri mai mici, cum ar fi România, Bulgaria şi Polonia.

În România, Organizaţia Humana People to People a creat mai mult de 300 de locuri de muncă în acest sector.

„Un loc de muncă verde face parte dintr-o industrie care reduce impactul negativ asupra mediului şi contribuie la soluţionarea problemelor de schimbare climatică şi utilizare a resurselor naturale. În 2022, erau deja peste 110.000 de locuri de muncă verzi în Europa şi Africa în domeniul hainelor second-hand, şi numărul acestora este în creştere odată cu interesul crescut pentru sustenabilitate. Oamenii înţeleg că producţia de haine noi necesită resurse textile noi, implicând un proces de producţie foarte poluant pentru mediu şi, în consecinţă, preferă să cumpere haine reutilizabile,” explică Rodica Bulăceanu, reprezentant Humana People to People.

Industria textilă este una dintre cele mai mari surse de poluare la nivel global, folosind 93 de miliarde de m³ de apă potabilă anual şi contribuind la 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, depăşind impactul poluant al industriei aeriene şi navale combinate.

„Hainele second-hand susţin economia circulară, reducând deşeurile textile şi cererea pentru materiale noi, ceea ce diminuează consumul de apă potabilă şi reduce poluarea aerului şi emisiile de gaze cu efect de seră. Totodată, evită contaminarea apei cu microplastice eliberate în timpul spălării hainelor noi, care au un ciclu de viaţă scurt şi poluează ecosistemele acvatice,” explică reprezentanţii Humana People to People.

Karina Bolin, directorul diviziei Textile Circulare pentru Global North la Humana People to People, subliniază că sprijinul decidenţilor politici este esenţial pentru dezvoltarea acestui sector.

„România are o tradiţie îndelungată în sectorul hainelor second-hand. Reglementările clare pentru importul de haine second-hand sortate ar putea dezvolta sectorul şi transforma economia circulară într-un model concret. Raportul evidenţiază potenţialul industriei de îmbrăcăminte second-hand de a susţine creşterea economică sustenabilă şi de a crea locuri de muncă verzi la nivel global. Este necesar ca autorităţile să recunoască beneficiile acestei industrii şi să ofere sprijin legislativ şi investiţii care să îi valorifice întregul potenţial,” declară Karina Bolin.

„Humana People to People contribuie astfel la reducerea consumului de haine noi, care poluează mediul, finanţând în acelaşi timp programe de educaţie, sănătate şi protecţie a mediului. Echipa Humana şi clienţii celor peste 40 de magazine din România sunt parte activă a acestui sistem sustenabil,” adaugă Bolin.

Afla mai multe despresecondhaineueangliapib
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt