Puţin câte puţin. Se inaugurează Autostrada de Centură a Bucureştiului

Puţin câte puţin. Se inaugurează Autostrada de Centură a Bucureştiului

După ani de amânări, lucrările înaintează pe A0, noua centură a Capitalei, susţine ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a fost în inspecţie, în secţiunea sud a autostrăzii. Iar anul viitor vom vedea inauguraţi mai mulţi kilometri din acest tronson. Cu ceva noroc, întreaga centură ar putea fi gata în 2026. Pentru anul acesta, obiectivul este inaugurarea a aproximativ 100 de kilometri de autostradă în întreaga ţară. 

Proiectul A0 Sud este împărţit în trei loturi. Autorităţile speră că vor inaugura cât mai repede noua Centură a Capitalei. Numai că lucrările vor fi gata pe frânturi: câte 10 km, câte 7, după posibilităţi.Asta ne promit şi oficialii. Care speră că vor finaliza toate lucrările, până la ultimul km, tocmai în 2026. Începută în 2019, centura ar fi, deci, gata, după şapte ani, o cifră optimistă dacă ne gândim că suntem codaşi la acest capitol. Iar obiectivul pe anul acesta e la fel de ambiţios 

La nivel european ne aflăm printre ţările cu cei mai puţini km de autostradă construiţi. Spre exemplu, după revoluţie şi până în 2003 nu s-a inaugurat nici măcar un kilometru. Apoi au fost demarate proiecte de infrastructură, iar în 2011 se ajungea la 350 de kilometri. Cele mai mari progrese s-au înregistrat în ultimii 10-11 ani, când kilometrii de autostradă inauguraţi aproape s-au triplat. 

Însă, chiar dacă s-au deschis zeci de şantiere la nivel naţional, în ultimii ani, niciun mare proiect nu a fost finalizat. Autorităţile s-au lăudat că în septembrie s-a inaugurat kilometrul de autostradă cu numărul 1.000. 

Dar faţă de alte state europene, cu teritorii mult mai mici şi o populaţie mai mică, rezultatele sunt mult mai slabe. Ungaria are peste 1.900 km de autostradă inauguraţi, Croaţia - 1.300, iar bulgarii pare că ne ajung din urmă, cu aproape 900 km. Polonezii se îndreaptă şi ei către borna de 2.000 de km de autostradă. 
Unul dintre motivele pentru care România stă atât de prost la capitolul autostrăzi este costul foarte mare al kilometrului construit. Ministrul Transporturilor se aşteaptă că, în 2023 şi anul viitor, să fie inauguraţi în total 250 km de autostradă.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt