Partidele politice, pe ultimul loc în topul încrederii

Partidele politice, pe ultimul loc în topul încrederii

Partidele politice sunt cele în care românii au cea mai puţină încredere. O arată un sondaj care evidenţiază şi faptul că partidele de extremă dreaptă câştigă teren, iar AUR se află umăr la umăr cu PNL în ceea ce priveşte intenţia de vot.

Alegerile europarlamentare de anul viitor vor avea consecinţe asupra întregului an electoral, cred analiştii. Însă datele arată că românii nu vor mai ieşi la vot în număr atât de mare. Cu toate acetsea, oamenii vor o schimbare, iar 2024 ar putea aduce din nou un vot de protest la europarlamentare. 

Guvernul, Preşedinţia, Parlamentul şi partidele politice sunt instituţiile din România în care românii se încred cel mai puţin. Un sondaj CURS arată că sub 20% dintre cetăţeni văd că politicienii au intenţii bune. Pompierii sunt cei în care românii au cea mai mare încredere, topul fiind completat de armată şi biserică. Acelaşi sondaj arată şi faptul că intenţiile de vot ale românilor s-au schimbat în ultimii 5 ani. 

Învingătorii alegerilor europarlamentare vor avea un impact considerabil în ceea ce priveşte celelalte alegeri naţionale. Prezenţa la vot la europarlamentare ar urma să fie mai mică ca în 2019, spun analiştii.  USR şi AUR au anunţat deja candidaţii pentru un loc la Bruxelles. PSD şi PNL încă negociază, mai ales că se discută şi despre o alianţă la alegerile din 2024. 
Un lucru este cert. Mare parte dintre candidaţii PSD şi PNL din 2019 nu se vor mai regăsi pe listele de anul viitor. Şi asta pentru că ambele conduceri ale partidelor s-au schimbat, iar în 2019 PSD era condus de Liviu Dragnea. Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie 2024.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt