NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar destinat Kievului, o măsură de siguranţă înainte de instalarea administraţiei Trump. Unul din centrele logistice ale misiunii NSATU este în România

NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar destinat Kievului, o măsură de siguranţă înainte de instalarea administraţiei Trump. Unul din centrele logistice ale misiunii NSATU este în România

NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina, aşa cum era planificat, a declarat marţi o sursă, într-o mişcare considerată pe scară largă ca având ca scop protejarea mecanismului de sprijinire a Kievului înainte ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, un sceptic în privinţa NATO, să preia conducerea Casei Albe. Noua misiune, numită NSATU, urmează să aibă un efectiv total de 700 de persoane, inclusiv trupe staţionate la cartierul general militar al NATO SHAPE din Belgia şi la centrele logistice din România şi Polonia, relatează Reuters.

Acest pas, care vine după o întârziere de mai multe luni, oferă NATO un rol mai direct în războiul împotriva invaziei Rusiei, deşi alianţa este precaută în a-şi angaja direct propriile forţe în acest conflict, de teama escaladării.

Cu toate acestea, diplomaţii recunosc că predarea coordonării către NATO ar putea avea un efect limitat, având în vedere că SUA, sub conducerea lui Trump, ar putea să provoace un eşec major Ucrainei prin reducerea sprijinului său, deoarece este puterea dominantă a alianţei şi furnizează marea parte a armelor Kievului. Trump, care îşi va prelua mandatul în ianuarie, a declarat că doreşte să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dar nu a precizat cum intenţionează să facă acest lucru. El a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar şi militar al SUA pentru Ucraina.

Cartierul general al noii misiuni NATO în Ucraina, denumită Asistenţa NATO de Securitate şi Antrenament pentru Ucraina (NATO Security Assistance and Training for Ukraine, NSATU), se află la Clay Barracks, o bază americană din oraşul german Wiesbaden, scrie News.ro.

O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat pentru Reuters că misiunea este acum pe deplin operaţională, dar nu a fost făcut public niciun motiv pentru întârzierea cu care a fost pusă în mişcare aceasta.

Afla mai multe desprenatokievajutor
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt