Miniştrii de externe din UE aprobă un ajutor militar pentru Ucraina, folosind active ruseşti

Miniştrii de externe din UE aprobă un ajutor militar pentru Ucraina, folosind active ruseşti

Miniştrii de externe ai UE au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) pentru Ucraina, pachetul urmând să fie finanţat pentru prima dată din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale Ruse, au declarat luni diplomaţi pentru dpa.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat înaintea reuniunii miniştrilor de la Luxemburg că fondurile trebuie să ajungă rapid în Ucraina şi "să evite orice blocaj".

Aprobarea vine ca un impuls binevenit pentru Kiev, pe fondul opoziţiei continue a Ungariei faţă de alte pachete dintr-un fond extrabugetare numit Facilitatea europeană pentru pace (FEP), în valoare de peste 6 miliarde EUR.

Fiecare stat membru al UE are drept de veto asupra plăţilor efectuate în cadrul FPE, iar Ungaria blochează de aproape un an unele plăţi legate de Ucraina. Un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde EUR este, de asemenea, blocat.

Diplomaţii UE nu se aşteptau la o rezolvare a blocajului FPE cu Ungaria. Prin urmare, ajutorul militar acordat Ucrainei din încasări este un mijloc alternativ util de sprijin.

Afla mai multe despreajutorucrainaue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt