Lacunele legislative care au dus la tragedia din 2 Mai

Lacunele legislative care au dus la tragedia din 2 Mai

Filmul accidentului din staţiunea 2 Mai scoate la iveală lipsa de experienţă a celor care puteau să împiedice o astfel de dramă. Potrivit unor surse judiciare, agentul care l-a oprit pe şofer a întrebat dispeceratul de doua ori dacă ar trebui să continue investigaţiile, dar i s-a spus ca spus că totul este în regulă. Agentul în cauza era angajat în Politie de numai opt luni.

Două ore mai tarziu, acelaşi agent îl opreşte din nou pe Vlad Pascu şi îi cere actele masinii. I se răspunde că actele sunt la tatăl lui Pascu, iar acesta se afla la rândul său în Vama Veche. Şi în acest caz, agentul întreabă dispeceratul ce să facă. De aceasta dată dispecerul îi spune că nu există echipaj şi că verificările drug test nu pot fi făcute.

Într-o intervenţie telefonică la FOCUS 14, Cătălin Ţone, expert antidrog, a spus că ,,Trebuie făcută o evaluare complexă a tot ce s-a întâmplat, nu doar Ministerul de Interne este angrenat în această problemă (...). Trebuie făcut un audit complex, la nivel guvernamental. (...). Primul pas este să recunoaştem că avem o problemă şi să vedem exact care sunt dimensiunile acestei probleme. "

Referitor la dimensiunea acestui fenomen, Cătălin Ţone a precizat că ,,trebuie să se schimbe legislaţia, sunt necesităţi legislative urgente. Trebuie să se schimbe normele interne de aplicabilitate şi acţiune, atât la Ministerul de Interne, cât şi la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, etc. Trebuie să facem centre de tratament pentru că statul nu asigură centre post cură. Dacă adolescenţii devin dependenţi, părinţii nu au soluţii pentru ei. Îi duc la acele centre din spitale, după care se întorc acasă şi se apucă şi fac atrocităţi sau produc incidente de maniera celui pe care l-a produs acest tânăr."

,,De foarte multe ori părinţii nu cunosc simptomatologia, părinţii nu au fost instruiţi, au trăit în alte generaţii şi nu ştiu cum să intervină în momentul în care adolescentul lor debutează în consumul de droguri. Sunt mulţi care neagă, sunt mulţi care ripostează violent când li se spune că adolescenţii lor au consumat droguri", a mai spus expertul antidrog la FOCUS 14.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt