L'italiano vero a iubit România

L'italiano vero a iubit România

,,Iubesc poporul român. Iar România este a doua mea casă!". Sunt cuvintele cu care Toto Cutugno ne-a cucerit inimile, acum 30 de ani. De atunci, s-a îndrăgostit iremediabil de ţara noastră, iar vocea sa caldă a răsunat de nenumărate ori pe scenele de la noi. Artistul a fost un susţinător al românilor şi avea tot timpul numai cuvinte de laudă. L'italiano verro a părăsit scena vieţii la 80 de ani, ucis de nemilosul cancer. 

Este piesa care l-a cucerit pe Toto Cutugno în România şi pe care a ţinut să o cânte la Festivalul Cerbul de Aur, în 1993..A fost unul dintre cei mai  iubiţi artişti italieni din lume. Peste 400 de melodii compuse, 100 de milioane de discuri vândute şi o viaţă întreagă dedicată muzicii. Pasiunea a moştenit-o de la tatăl său şi încă din copilărie a învăţat să cânte la mai multe  instrumente, de la trompetă  până la chitară. O tragedie la 5 ani avea să-l marcheze pe viaţă: moartea surorii sale într-un accident. A găsit însă refugiul în muzică, iar succesul a venit  încă din adolescenţă. 

Toto Cutugno a fost primul cantautor care a câştigat  Festivalul San Rem, dar şi singurul cantautor italian al secolului XX care a câştigat marele premiu la Eurovision. Un lucru mai puţin cunoscut este că a compus una dintre cele mai frumoase şi cunoscute melodii de dragoste, cântată de Joe Dassin.

Toto Cutugno a avut tot timpul o relaţie specială cu România şi ne-a considerat ţara a doua sa casă. Spunea despre Bucureşti că e cel mai romantic oraş şi era fascinat de frumuseţea româncelor, pe care nu a mai văzut-o la alte femei din lume. Mai mult, avea doi angajaţi români la casa lui din Roma.
Recitalul din 1993 de la Festivalul Cerbul de Aur rămâne de referinţă. De atunci, artistul a susţinut numeroase concerte în  Bucureşti şi la Cluj. De fiecare dată, a fost primit cu mare bucurie şi căldură de public.
În 2007, Toto Cutugno a fost diagnosticat cu cancer la prostată, dar, după operaţie şi tratamente intense, şi-a recăpătat sănătatea şi a revenit pe scenă cu aceeaşi pasiune. Una dintre cele mai cunoscute şi iubite piese ale sale rămâne ,,L'italiano".
Anul trecut însă, boala a recidivat, iar artistul a fost nevoit să-şi anuleze toate concertele, inclusiv cel din România. Starea sa de sănătate s-a degradat tot mai tare. Toto Cutugno s-a stins din viaţă la spitalul din Milano.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt