Klaus Iohannis: Şansele ca România să obţină o funcţie cheie la nivelul UE sunt ”foarte diferite de zero”

Klaus Iohannis: Şansele ca România să obţină o funcţie cheie la nivelul UE sunt ”foarte diferite de zero”

Şansele ca România să obţină o funcţie cheie la nivelul UE sunt ”foarte diferite de zero”, consideră preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat la o întâlnire cu jurnaliştii dacă România are şanse să obţină o funcţie cheie la nivelul UE, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Şansele sunt foarte diferite de zero”
Iohannis a refuzat să facă alte comentarii referitoare la posibilitatea ca el să deţină o astfel de funcţie.
Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în conferinţa comună cu preşedintele Parlamentului European, referindu-se la alegerile în poziţiile cheie europene, după alegerile europarlamentare, că după părerea sa, ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est. Şeful statului a menţionat că în 2019 s-a greşit, toate poziţiile relevante au fost ocupate de persoane din vechea Europă şi este unul dintre motivele pentru care care foarte mulţi est europeni se consideră puţin lăsaţi deoparte.
Iohannnis a fost întrebat dacă ia în considerare să îşi continue cariera politică la nivel european.
”În ce mă priveşte pe mine, nu cred că este momentul să fac speculaţii, sunt preşedintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziţii”, a spus şeful statului.
”După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est. Eu cred că în 2019 s-a greşit, toate poziţiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, nu asta e discuţia, din vechea Europă şi este unul din motivele pentru care care foarte mulţi est europeni se consideră puţin lăsaţi deoparte”, a mai arătat Klaus Iohannis.
El a subliniat că ”este o eroare şi speră ca de data aceasta, această eroare să nu se mai producă”.
”Ar fi bine pentru Uniune să se înţeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă şi ţinând cont de criteriul regional, este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, din nord, din sud, aceste chestiuni nu trebuie neglijate, fiindcă ele ar adânci nişte falii pe care preferăm noi să fie închise”, a mai spus preşedintele României.
 

Afla mai multe despreiohannisfunctieueromaniape
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt