Iohannis şi Zelenski, discuţii pe tema cerealelor

Iohannis şi Zelenski, discuţii pe tema cerealelor
foto: https://twitter.com/KlausIohannis

România nu-şi va abandona partenerii, mai ales că aceştia trec prin momente foarte grele. Este promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la Naţiunile Unite. Şeful statului a promis că România va continua să sprijine Ucraina. Volodimir Zelenski se întâlneşte cu Joe Biden, la Washington, pentru discuţii pe tema războiului.

De la tribuna ONU, preşedintele Klaus Iohannis a spus că Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de conflict şi a cerut ajutorul aliaţilor. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski şi Ursula von der Leyen iar discuţiile s-au axat pe tranzitul cerealelor şi exportul lor.

Preşedintele Iohannis a afirmat că au fost găsite soluţii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene prin  crearea unui sistem de autorizare, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii din România. Este motivul pentru care preşedintele ucrainean a ţinut să mulţumească României. Zelenski a mers apoi în Brazilia, unde s-a întâlnit cu omologul său, Lula da Silva. Cei doi au vorbit despre o formulă de pace în ţara afectată de război. Preşedintele Zelenksi urmează să meargă la Casa Albă şi în senatul american.

Între timp, în Ucraina a fost o noapte de coşmar pentru civili. 36 din 43 de rachete ruseşti lansate asupra ţării au fost doborâte. Atacul coincide cu Ziua Internaţională a Păcii şi este cel mai mare din luna aceasta. Kievul a fost bombardat masiv. Resturi de rachete au căzut în centrul capitalei iar mai multe clădiri au fost avariate, provocând un incendiu. Mai mulţi oameni au ajuns la spital.

Ruşii au atacat şi în regiunea Harkov, unde patru oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi. Infrastructura a fost avariată iar cinci regiuni din est au rămas fără curent timp de mai multe ore. Ucrainenii au contraatacat în Crimeea. Rusia susţine că a doborât 19 drone desupra Mării Negre şi Peninsulei. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt