Inflaţia scade, însă nu se simte şi în buzunarele românilor

Inflaţia scade, însă nu se simte şi în buzunarele românilor

Inflaţia continuă să scadă şi a ajuns, în octombrie, la 8,1%, potrivit datelor Institutului de Statistică. Însă rămâne în continuare printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Suntem pe locul doi, după Ungaria.

Pentru 2024, veştile nu sunt însă bune! Măsurile fiscale adoptate recent de Guvern vor duce la noi scumpiri în primele luni ale anului. Chiar dacă scade de la începutul anului, inflaţia ridicată înseamnă că preţurile serviciilor şi alimentelor continuă să crească. Doar că nu la fel de rapid.

Astfel, de la sfârşitul verii până în octombrie, inflaţia a scăzut doar cu un punct procentual. Însă a rămas în continuare peste 8%. O scădere lentă, spun economiştii, iar chinul românilor cu venituri mici nu se va termina prea curând. Conform Institutului de Statistică, faţă de octombrie anul trecut, cel mai mult s-au scumpit biletele de avion, detergenţii, energia termică, dar şi serviciile de apă, canalizare sau salubrizare. 

Când vorbim de alimente, preţul berii a crescut cel mai mult, după care urmează peştele proaspăt şi la conservă. Alimentele de bază s-au ieftinit, şi datorită limitării adaosului comercial. Vorbim de ulei, făină, produse de morărit şi mălai.

Vestea a fost dată chiar de guvernatorul BNR. Nu s-au luat însă în calcul toate cheltuielile guvernului, printre care şi noua lege a pensiilor. Astfel că evoluţia inflaţiei rămâne incertă. 

Toate aceste taxe le vor simţi, pe pielea lor, românii, care vor suporta noi creşteri de preţuri, mai ales la produsele de mare necesitate. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt