Inegalabilul deliciu românesc. Plăcinta dobrogeană, faimoasă în toată lumea

Inegalabilul deliciu românesc. Plăcinta dobrogeană, faimoasă în toată lumea
foto: craftlog.com

Fără doar şi poate, plăcinta dobrogeană nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este faimoasă în toată lumea!  O gătesc bunicile şi străbunicile şi este unul din cele mai gustoase produse de patiserie.  Este atât de apreciată încât denumirea ei este protejată la nivelul Uniunii Europene. Va invităm să descoperim împreună, plăcinta dobrogeană.

Făină, ouă, brânză, apă, puţin ulei si-un strop de sare. Ar putea ca să pară simplu dar nu e chiar aşa. Plăcinta dobrogeană este sufletul dobrogenilor, parte din identitatea locului si o tradiţie preluată de fiecare generaţie. Am mers în Cumpana lînga Constanţa, unde ne-a primit Gabriela Cocoş. A moştenit reţeta, a îmbunătăţit-o şi acum ne arată şi nouă cum se face. 

Plăcintă dobrogeană este un produs de patiserie copt, preparat din foi de aluat, umplute cu brânză sărată (telemea) amestecată cu caş şi ouă. Foile se obţin prin întinderea şi tragerea aluatului, iar prepararea lui este adevarata arta. Preparatul are un gust sărat datorat amestecului de brânză telemea, iar finetea si cremozitatea vin de la caş, ouă şi iaurt.
Foile umplute sunt rulate, încreţite şi aranjate în tăvi patrate sau rotunde. Greutatea produsului este cuprinsă între 500 g şi 2 kg. Trei feluri de brânză desăvârşesc minunăţia: telemea de oaie, de vacă şi caş. E combinaţia care a făcut din plăcinta dobrogeană ceea ce e acum.
Rând pe rând, rulourile din aluat umplute cu brânză ajung în tavă. Doamna Gabi le ascunde sub un amestec din iaurt şi ouă şi pune si puţin din sufletul ei acolo, lângă reţeta tradiţională. 
Acum ca tava este pregatita, urmeaza sa se odihneasca in cuptor. Plăcinta se coace în cuptorul preîncălzit la 22o de grade Celsius, timp de 45-50 de minute până când se rumeneşte frumos la suprafaţă. 
Minunata plăcintă dobrogeană este un produs românesc recunoscut şi înregistrat în Uniunea Europeană. La sfârşitul lunii martie, în acest an, plăcinta dobrogeană a intrat oficial pe lista produselor cu Indicaţie Geografică Protejată. Plăcinta are o tradiţie bogată, iar dobrogenii ştiu cel mai bine ce anume o face atât de specială.
 
In sfarsit, placinta este gata. Acum se pudrează cu zahăr pudră cu aromă de vanilie. E scoasa aburind, si taiata in bucati. În secţiune, se observă straturile alternative de umplutură de brânză de culoare alb-gălbuie şi foile de aluat.
 
Plăcinta dobrogeană se comercializează numai coaptă: întreagă sau tăiată în bucăţi şi cântărită în momentul vânzării. 
 
Deşi a noastră, cu acte în regulă, plăcinta dobrogeană a depăşit de mult graniţele României. Cu eticheta de Indicaţie Geografică Protejată e comercializată deja în Belgia şi Marea Britanie, de altfel ţări cu puternice comunităţi româneşti, însă urmează şi alte destinaţii.
 
 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt