Miercuri, Donald Trump urmează să anunţe o nouă serie de taxe pe importuri, inclusiv pentru statele Uniunii Europene, în ceea ce preşedintele a numit „Ziua Eliberării” Americii.Un război comercial de amploare între Statele Unite şi partenerii săi comerciali poate costa până la 1,4 trilioane de dolari, potrivit unui nou raport citat de The Guardian.
Prin definiţie, taxele sunt măriri plătite, în final, de oameni. Fie în preţul final, fie în impozite mărite. Consilierii de la Casa Albă au elaborat planuri pentru tarife de 20% pentru majoritatea bunurilor importate în Statele Unite, scrie şi „The Washington Post”, iar companiile, consumatorii şi investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la intensificarea războiului comercial global, scrie Hotnews.ro.
Potrivit The Washington Post, consilierii lui Trump iau în considerare un plan care ar creşte taxele la 20% pentru produsele din aproape toate ţările, mai degrabă decât abordările specifice, care au fost, de asemenea, luate în considerare. Un consilier de la Casa Albă a declarat însă că orice informaţie înainte de anunţul de miercuri este „simplă speculaţie”.
Războiul preţurilor
Economiştii de la Aston Business School au conturat o serie de scenarii posibile, inclusiv ipoteza că SUA vor fi lovite de o ripostă globală totală după ce preşedintele Donald Trump va anunţa miercuri noi taxe vamale împotriva altor ţări, conform The Guardian.
Aston a calculat că un astfel de conflict comercial la scară largă ar putea duce la o pierdere globală de avuţie de 1,4 trilioane de dolari.
Raportul explică faptul că creşterea taxelor vamale duce la preţuri mai ridicate, la reducerea competitivităţii şi la fragmentarea lanţurilor de aprovizionare, aşa cum s-a observat în războiul comercial dintre SUA şi China din 2018.
„Revenirea lui Donald Trump la putere în 2025 a declanşat un val de protecţionism, remodelând comerţul global în doar câteva săptămâni”, notează raportul.
Concluziile principale legate de cele şase scenarii sunt următoarele:
- Taxele vamale iniţiale impuse de Statele Unite: Preţurile din SUA cresc cu 2,7%, iar PIB-ul real pe cap de locuitor scade cu 0,9%. Bunăstarea economică scade în Canada cu 3,2% şi în Mexic cu 5%;
- Ripostă din partea Canadei, Mexicului şi Chinei: Pierderea SUA se adânceşte la 1,1%, bunăstarea economică scade în Canada cu 5,1% şi în Mexic cu 7,1%;
- SUA impune taxe vamale de 25% asupra bunurilor din UE: Contracţie accentuată a comerţului transatlantic, perturbări în producţia UE, iar bunăstarea economică a SUA scade cu 1,5%;
- UE ripostează cu taxe de 25% asupra bunurilor din SUA: Creşteri de preţuri în SUA şi UE, pierderi economice reciproce şi efecte negative intensificate pentru SUA. Marea Britanie înregistrează beneficii modeste din redirecţionarea comerţului (Efectele din UE se propagă, indirect, dar destul de repede, şi în România. Ţara noastră mai poate fi afectată dacă cei 4 milioane de români care lucrează afară vor trimite mai puţin bani acasă, din cauza înăspririi vieţii în ţările unde muncesc);
- Taxe vamale generale impuse de SUA: Contracţie severă a comerţului mondial şi creşteri semnificative ale preţurilor, afectând considerabil bunăstarea economică a Americii de Nord şi volumele comerciale ale Marii Britanii;
- Ripostă globală completă cu taxe vamale reciproce: Perturbări comerciale extinse şi reducerea fluxurilor comerciale, pierderi economice severe pentru SUA şi o pierdere globală de bunăstare estimată la 1,4 trilioane de dolari.
Scenariul 6, cel al unui război comercial total, ar avea „implicaţii profunde” pentru economii interconectate.
Trump i-a pregătit pe americani pentru „Ziua Eliberării”
Associated Press notează că toate privirile sunt îndreptate spre ziua de miercuri, în condiţiile în care Trump a numit în repetate rânduri data de 2 aprilie drept „Ziua Eliberării” Americii, promiţând să introducă un set de taxe vamale pe importurile din alte ţări despre care afirmă că vor elibera SUA de dependenţa de bunurile străine.
Pentru a face asta, Trump a declarat că va impune taxe vamale „reciproce”, egale cu taxele percepute de alte ţări pentru importurile de produse americane.
Cu toate acestea, rămâne neclar modul în care aceste taxe vor fi implementate în practică. Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat luni că Trump îşi va dezvălui planurile privind taxele vamale reciproce impuse aproape tuturor partenerilor comerciali ai SUA miercuri, dar a subliniat că detaliile vor fi anunţate de preşedinte.
De când a preluat funcţia acum câteva luni, Trump s-a dovedit agresiv în ameninţările sale privind taxele vamale, generând o stare de incertitudine prin acţiuni comerciale care oscilează între implementare şi amânare. Associated Press notează că este posibil să vedem şi în această săptămână întârzieri sau confuzii suplimentare.
Trump susţine că taxele vamale protejează industriile americane de concurenţa străină neloială, generează venituri pentru guvernul federal şi oferă pârghii pentru a obţine concesii de la alte ţări. Însă, la fel ca economiştii de la Aston Business School, numeroşi specialişti subliniază că taxele vamale aplicate pe scară largă, la ratele sugerate de Trump, s-ar putea întoarce împotriva SUA.