Deşi rata sărăciei a scăzut în Statele Unite, datele arată că un număr tot mai mare de americani intră în categoria „ALICEs”: au locuri de muncă dar nu îşi permit costul de trai lunar, relatează Business Insider.
ALICE este un acronim de la „Asset Limited, Income Constrained, Employed” - Limitat ca active, Constrâns ca venituri, Angajat. Termenul a fost inventat de United for ALICEs, o organizaţie care reuneşte fundaţii, instituţii academice, corporaţii şi instituţii de stat pentru a cerceta şi înţelege mai bine problemele financiare cu care se confruntă gospodăriile din SUA, scrie Hotnews.ro.
În esenţă termenul de ALICE este folosit pentru a-i desemna pe americanii care muncesc şi au venituri mai mari decât pragul sărăciei din SUA, dar au probleme în a-şi achita facturile. Unii sunt nevoiţi să amâne plata chiriei pentru a-şi permite mâncarea sau să renunţe la programări la medic în condiţiile în care sistemul medical din SUA este unul privat.
Autorităţile americane calculează la nivel federal pragul sărăciei ca fiind la 15.060 de dolari anual pentru o persoană sau 31.200 de dolari pentru o familie de 4 persoane.
Potrivit calculelor făcute de organizaţia United for ALICEs pe baza datelor publicate de biroul de statistică al guvernului american şi a estimărilor privind veniturile necesare unei gospodării să îşi acopere cheltuielile lunare, în jur de 13% din gospodăriile americane trăiesc sub Nivelul Federal al Sărăciei, în timp ce aproximativ 29% intră în categoria ALICEs.
Business Insider notează că rata sărăciei a scăzut în ultimele decenii în majoritatea statelor americane, un lucru care în aparenţă este o veste bună pentru muncitorii din SUA.
Însă procentul gospodăriilor care intră în categoria ALICEs a crescut în ultimul deceniu, el cunoscând o creştere puternică în state precum Montana şi Idaho.