Pe parcursul anilor în care aţi fost activi, tiparele de somn au rămas, în general, constante, exceptând momentele în care nopţile erau întrerupte din cauza îngrijirii copiilor bolnavi. Dacă aţi trecut de 50 de ani, este posibil să observaţi că vă culcaţi puţin mai devreme decât o făceaţi în tinereţe. Rezistenţa de a sta treaz până târziu în noapte nu mai este aceeaşi. Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, conştientizaţi tot mai mult importanţa unui somn de calitate. Odihna corespunzătoare vă ajută să vă refaceţi funcţiile cerebrale, astfel încât să rămâneţi concentraţi a doua zi. De asemenea, sănătatea generală şi starea de spirit beneficiază de pe urma unei nopţi bune de somn.
Deşi în copilărie şi adolescenţă aveţi nevoie de mai multe ore de somn, Dr. Angela Holliday-Bell, specialist certificat în somn, subliniază că necesarul de somn al adulţilor nu se schimbă semnificativ odată cu înaintarea în vârstă.
"Pentru un adult de orice vârstă, cantitatea ideală de somn variază între şapte şi nouă ore, deşi unii pot avea nevoie de mai puţin, iar alţii de mai mult", explică ea. Totuşi, pentru adulţii în vârstă, atingerea acestui interval recomandat poate fi mai dificilă, deoarece tiparele de somn suferă modificări odată cu vârsta.
Motivul pentru care somnul se modifică după 50 de ani
Conform Institutului Naţional pentru Îmbătrânire, persoanele de peste 60 de ani sunt mai predispuse la insomnie. Chiar dacă nu suferiţi de insomnie, este posibil să aveţi dificultăţi în a adormi sau în a menţine somnul pe parcursul nopţii.
"Persoanele în vârstă tind să aibă un somn mai uşor şi petrec mai puţin timp în stadiile de somn profund, care sunt cele mai reparatoare", adaugă Holliday-Bell. "De asemenea, ritmul lor circadian se schimbă, ceea ce duce la treziri mai frecvente, adesea nedorite, dimineaţa devreme".
Potrivit unui studiu din 2019 publicat în Sleep Medicine Clinics, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce mai puţini hormoni, ceea ce poate afecta calitatea somnului. De exemplu, melatonina, hormonul care pregăteşte organismul pentru somn, este secretată în cantităţi mai mici la persoanele în vârstă.
Somnolenţă şi sieste lungi în timpul zilei
Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, s-ar putea să observaţi că faceţi sieste mai lungi pe parcursul zilei, mai ales dacă sunteţi pensionar şi nu mai aveţi un program atât de aglomerat ca în tinereţe. Acest lucru poate fi legat de somnolenţa excesivă din timpul zilei, care poate fi cauzată de depresie, durere sau treziri frecvente noaptea pentru a merge la toaletă. Siestele lungi şi un stil de viaţă sedentar pot perturba ritmul somn/veghe. Aproximativ două treimi dintre adulţii în vârstă au alte afecţiuni, cum ar fi osteoartrita, diabetul sau bolile cardiovasculare, care pot interfera cu somnul. De asemenea, aceştia pot suferi de tulburări psihologice, care sunt deseori asociate cu insomnia. Medicamentele pentru aceste afecţiuni pot avea, la rândul lor, un impact negativ asupra somnului.
Cum să îmbunătăţiţi somnul după 50 de ani
Holliday-Bell subliniază importanţa menţinerii unei rutine stricte de somn odată cu înaintarea în vârstă. "Aceasta presupune respectarea unei ore fixe de culcare şi trezire, limitarea siestelor prelungite şi reducerea consumului de cofeină şi alcool înainte de culcare", spune ea. Suplimentele de melatonină pot, de asemenea, să îmbunătăţească calitatea somnului. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi exerciţiile fizice regulate, menţinerea unui dormitor liniştit şi confortabil, şi evitarea meselor grele înainte de culcare, poate contribui la un somn mai bun, în special pentru femeile care trec prin menopauză. Deşi modificările hormonale pot afecta somnul pe măsură ce îmbătrâniţi, acestea nu se agravează după 60 de ani, dacă vă menţineţi într-o stare bună de sănătate, potrivit studiului din Sleep Medicine Clinics, citat de healthdigest.com.
Deşi unii adulţi mai în vârstă pot recurge la medicamente pentru a le îmbunătăţi somnul, Institutul Naţional de Sănătate avertizează că acestea nu rezolvă definitiv tulburările de somn, cum ar fi insomnia sau apneea.
"Este, de asemenea, important să fiţi conştienţi de tulburările ritmului circadian, cum ar fi tulburarea de fază avansată a somnului, care afectează în mod disproporţionat adulţii în vârstă, şi să consultaţi un medic pentru a vă realinia ritmul circadian", conchide Holliday-Bell.