Cum a crescut nivelul de trai în cele mai puternice 15 judeţe din România

Cum a crescut nivelul de trai în cele mai puternice 15 judeţe din România

Ziarul Financiar a prezentat un grafic interactiv cu topul judeţelor după PIB/capita începând din 2013 până în 2023. Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, Prahova, Alba, Ilfov, Iaşi şi Sălaj ocupă locurile fruntaşe în acest top.

Clujul, cu 124 mii lei pe cap de locuitor, secondează Capitala în top (235 mii lei), urmat de Timiş cu 114 mii lei, Braşov  cu 99,3 mii lei şi Constanţa cu 94,2 mii lei.

Clujul şi Braşovul au atras investiţii publice şi private în special în IT, dar nu numai, iar nivelul de trai a urcat rapid în aceste judeţe. Ne amintim că Braşovul a înregistrat recent o premieră – primul aeroport construit de la zero după Revoluţie, o investiţie impresionantă şi un pariu al administraţiei PNL.

Analiza ZF prezintă cazul impresionant al Ilfovului, care aparent a căzut de pe locul 4 pe locul 9, în top, însă Ilfovul este printre cele trei judeţe care au crescut ca număr de locuitori în ultimii 10 ani, deci PIB-ul acum se împarte la mai multe persoane.

Acest top al PIB-ului pe cap de locuitor indică nivelul de trai, investiţiile atrase, dezvoltarea sistemelor vitale (sănătate, educaţie), câţi oameni au plecat în alte părţi sau, dimpotrivă, câţi oameni au venit.

Afla mai multe desprejudetel pibromania
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt