Coaliţia pro-europeană a pierdut alegerile parlamentare din Georgia. Opoziţia acuză fraude şi anunţă proteste / Consiliului European solicită o anchetă rapidă a scrutinului

Coaliţia pro-europeană a pierdut alegerile parlamentare din Georgia. Opoziţia acuză fraude şi anunţă proteste / Consiliului European solicită o anchetă rapidă a scrutinului

Coaliţia pro-europeană a pierdut alegerile parlamentare din Georgia. Partidul aflat la guvernare, pro-rus, a obţinut o victorie cu 54% din voturi. Opoziţia nu recunoaşte înfrângerea şi susţine că alegerile au fost furate.

Visul Georgian, partid conservator şi naţionalist condus de miliardarul Bidzina Ivanişvili, a obţinut 54,08% din voturi, faţă de 37,58% pentru coaliţia pro-europeană, conform numărătorii efectuate în peste 99% din circumscripţii, a declarat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Giorgi Kalandarişvili. 

Coaliţia de opoziţie pro-europeană nu a recunoscut rezultatele preliminare şi a anunţat organizarea de proteste.

Bidzina Ivanishvili, fondatorul miliardar al partidului Visul Georgian, opoziţia şi diplomaţii străini au prezentat alegerile drept un moment de răscruce care va decide dacă Georgia se va apropia de Occident sau se va apropia de Rusia în contextul războiului din Ucraina.

Ivanishvili, fondatorul miliardar retras al partidului de guvernământ şi fost prim-ministru, şi-a revendicat victoria şi a lăudat poporul georgian.

„Este un caz rar în lume ca acelaşi partid să obţină un astfel de succes într-o situaţie atât de dificilă - acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanishvili susţinătorilor.

Este o lovitură pentru georgienii care speră la o integrare mai strânsă cu Europa într-un vot prezentat ca o alegere între Occident şi Rusia.

Dacă victoria partidului lui Ivanishvili se confirmă, aceasta ar fi o lovitură pentru speranţele UE de a aduce mai multe foste republici sovietice pe orbita sa. La 20 octombrie, Moldova a votat cu o majoritate foarte mică în favoarea aderării la UE.

Rusia a semnalat în repetate rânduri că doreşte ca Visul Georgian să câştige, acuzând în acelaşi timp ţările occidentale de interferenţă nejustificată în politica georgiană.

Opoziţia nu recunoaşte înfrângerea şi susţine că alegerile au fost furate

Opoziţia acuză Visul Georgian, aflat la putere din 2012, de derivă autoritară pro-rusă şi de îndepărtarea Georgiei de UE şi NATO, la care intenţionează să adere.

Bruxellesul a avertizat că şansele Georgiei de a adera la UE vor depinde de alegerile organizate în această fostă republică sovietică din Caucaz, care a introdus această aspiraţie în Constituţia sa.

Preşedintele Consiliului European solicită o anchetă rapidă a ”neregulilor” din scrutinul parlamentar din Georgia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat duminică autorităţile electorale din Georgia să "investigheze" "neregularităţile" din alegerile legislative câştigate sâmbătă de partidul pro-rus de guvernământ, un rezultat contestat de opoziţia pro-europeană.

 

 

Afla mai multe despregeorgiaalegericoaliţie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt