Ciolacu, discuţii cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei: România îşi doreşte un rol activ în reconstrucţia Ucrainei

Ciolacu, discuţii cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei: România îşi doreşte un rol activ în reconstrucţia Ucrainei

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a discutat, miercuri la Palatul Victoria, cu reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, Penny Pritzker, despre rolul pe care România îl poate avea în procesul de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei avut în vedere la nivel internaţional după ce se va încheia războiul declanşat de Rusia.

„Suntem într-o etapă de identificare a celor mai eficiente metode de sprijin şi de transpunere a acestora într-o strategie integrată pentru reconstrucţia Ucrainei, în care România îşi doreşte să joace un rol important”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

În perspectiva pregătirii şi începerii acestui proces de reconstrucţie a Ucrainei, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, România ia în calcul ca reper principal mecanismul UE pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, şi îşi propune să desfăşoare acţiuni în plan bilateral, prin colaborarea directă cu Ucraina, dar şi în cadrul unor formate extinse, la nivel regional sau împreună cu partenerii strategici.

Şeful Executivului a adăugat că abordarea României are în centru ideea că acţiunile statelor care se vor implica în reconstrucţia Ucrainei trebuie să fie complementare, nu concurenţiale, şi că acest proces implică un efort pe termen lung şi coordonarea întregii comunităţi internaţionale, în care rolul şi implicarea Statelor Unite rămân esenţiale.

Perspectiva de integrarea europeană a Ucrainei ar trebui să ghideze întregul proces de reconstrucţie a acestei ţări. În acest context, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că un obiectiv strategic al României este şi racordarea Republicii Moldova la acest efort de reconstrucţie care vizează în primul rând Ucraina, având în vedere că Republica Moldova a fost afectată de conflict şi ambele state au nevoie de sprijin pentru parcursul european pe care şi l-au asumat.

La întrevedere a participat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, E.S. Kathleen Kavalec, iar din delegaţia guvernamentală română au făcut parte vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului Alexandru-Mihai Ghigiu şi consilierul de stat Nicolae Comănescu.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt