Raportul Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) în urma cazului fetiţei de 9 ani din Galaţi ucise de propria mamă relevă grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul fetiţei şi al surorilor ei mai mici, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei.
Conform raportului, psihologul care a evaluat copiii nu a considerat că aceştia prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea lor, iar specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a copiilor. Totodată, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc. Psihologul şi asistentul social care au instrumentat cazul, precum şi şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi vor fi cercetaţi disciplinar, iar preşedintele ANPDCA va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor.
Cercetare disciplinară în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acestei,a precum şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi
”Echipa de control a ANPDCA a constatat multiple deficienţe în instrumentarea cazului fetiţei decedate şi al celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galaţi şi al serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, precum şi o lipsă de coordonare între specialiştii celor două instituţii. Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu şi declanşarea cercetării disciplinare în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, caz intrat în atenţia DGASPC Galaţi în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârşitul lunii ianuarie. De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, anunţă Ministerul Familiei, ANPDCA anunţând că a fost finalizat raportul Corpului de Control care a derulat verificări la nivelul DGASPC Galaţi, iar documentul, cuprinzând concluziile, precum şi măsurile şi recomandările formulate, a fost trimis către DGASPC Galaţi, către Consiliul Judeţean Galaţi, în subordinea căruia funcţionează Direcţia şi către Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriiei municipiului Galaţi.
Acţiunea de control a fost dispusă de preşedintele ANPDCA imediat după decesul fetiţei şi s-a desfăşurat în perioada 02.02.2024-15.02.2024, la DGASPC Galaţi şi la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a municipiului Galaţi.
Lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei
Verificările au vizat modul în care a fost gestionat şi instrumentat cazul fetiţei şi al celor două surori ale ei, din momentul în care minorele au intrat în atenţia autorităţilor cu atribuţii în protecţia drepturilor copilului, în martie 2023.
Raportul echipei corpului de control al ANPDCA consemnează ”o lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei, ca urmare a unei sesizări primite de la grădiniţa unde era înscrisă una dintre fete”. Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetiţe şi, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galaţi.
”La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilităţi mintale. De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, aşa încât monitorizarea situaţiei copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situaţii de risc în dezvoltarea fizică şi psihică. În plus, la acel moment, specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiţei şi surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violenţă, deşi asistentul medical din cadrul grădiniţei a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie”, a rezultat în urma controlului.
Echipa de control a mai constatat că, deşi DGASPC Galaţi a solicitat DAS Galaţi monitorizarea situaţiei minorelor şi comunicarea apariţiei unei situaţii de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz şi nu a transmis planurile de reabilitare şi/sau reintegrare socială a copiilor.
Fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc
”Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă şi de familia unchiului matern, care locuia în aceeaşi casă”, se arată în raport.
În seria deficienţelor constatate se înscrie şi faptul că DAS Galaţi nu a transmis DGASPC Galaţi cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii şi nici nu are proceduri clare privind efectuarea activităţii de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau aflaţi în risc de abuz. Prin urmare, în raportul echipei de control s-a recomandat stabilirea unei proceduri de lucru comune între cele două instituţii, privind monitorizarea situaţiei copiilor victime ale abuzurilor.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor
”Având în vedere concluziile echipei de control şi deficienţele constatate în acest caz, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor şi totodată să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape şi termene clare, de colaborare cu serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situaţiile în care cazurile de abuz, neglijare şi exploatare asupra minorilor să rămână nesoluţionate perioade lungi de timp”, a transmis Ministerul Familiei.
Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit, la sfârşitul lunii ianuarie, în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.
Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiului Galaţi, mama sa a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale "pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului".
Mama copilei se află în arest preventiv, sub acuzaţia de omor. Unchiul şi mătuşa fetiţei, care locuiau în acelaşi imobil, au fost reţinuţi, fiind apoi plasaţi sub control judiciar, în cazul lor acuzaţiile fiind de complicitate la omor şi rele tratamente aplicate minorului.