Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a arătat că un război economic între doi aliaţi, precum SUA şi Uniunea Europeană, nu este o idee bună, pentru că preţurile mari vor fi suportate de consumatori, dar a punctat că UE ar trebui să se uite la alte pieţe de unde vin îngrăşăminte cu subvenţie la gaz şi fără mari restricţii de mediu.
În acest context, Burduja a arătat că nu este normal ca România să ajungă să importe energie produsă din cărbune în timp ce a fost obligată să închidă parţial, din motive de mediu, termocentralele proprii pe cărbune.
Ministrul a afirmat că un război economic între doi aliaţi nu este niciodată o idee bună pentru că tarifeleduc la preţuri mai mari pentru consumatori, iar întreaga esenţă a comerţului liber este ca fiecare partener să se concentreze pe avantajul său competitiv.
Burduja a opinat că UE trebuie să aibă în vedere alte pieţe, care nu au norme de mediu la fel de stricte.
”Cred că Ununea Europeană, dacă îmi permiteţi o apreciere personală, nu trebuie să se uite în primul rând la Statele Unite, ci la alte pieţe de unde ne vin produse în România şi vă dau doar exemplul îngrăşămintelor chimice, la preţuri foarte mici, din ţări care subvenţionează masiv preţul gazului, deci nu au acelaşi preţ ca piaţa europeană la gaz, nu au acelaşi constrângeri de mediu, nu au aceleaşi bariere şi, atunci, sigur că vin cu produse mult mai ieftine pe piaţa românească şi atunci ne întrebăm de ce avem o problemă de competitivitate în industria românească”, a spus Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei a adăugat că UE trebuie să aibă în vedere că nu este unul din marii poluatori globali, iar în acest context România, care a redus peste media europeană emisiile de gaze cu efect de seră şi şi-a închis termocentrale pe cărbune, ajunge să importe energie produsă tocmai din cărbune de la ţări vecine.
”Consider că Uniunea Europeană trebuie să pună atent în balanţă faptul că contribuie cu mai puţin de 5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. România este campioană europeană la reducerea acestor emisii, 77% faţă de nivelul din '90, pe când media Uniunii Europene este undeva la 30 şi ceva la sută. Deci, vă daţi seama, ne-am făcut de două ori şi ceva mai bine treaba decât media Uniunii Europene, însă, cu ce preţ?! În sectorul energetic închizând peste 7.000 MW centrale pe cărbune sau pe gaz, producţie de energie în bandă, iar acum, la vârfurile de consum, suntem obligaţi să apelăm la importuri şi culmea este că uneori, şi nu de puţine ori, aceste importuri vin de pe pieţe - Serbia, Bulgaria şi altele -, unde energia este produsă şi în termocentrale pe bază de cărbune. Deci noi le-am închis parţial pe ale noastre, nu mai poluăm, dar poluează vecinii şi ne vând scump energia electrică”, a arătat ministrul Energiei, potrivit Profit.ro.