Bruxelles-ul anunţă respingerea aderării României la Schengen, din nou blocată de Austria

Bruxelles-ul anunţă respingerea aderării României la Schengen, din nou blocată de Austria

Decizia privind eliminarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria va necesita o nouă hotărâre a Consiliului, conform comunicatului oficial emis după reuniunea de joi a miniştrilor de Interne din UE. Următoarea întâlnire a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne este programată pentru 12-13 decembrie.

Comunicatul publicat după întâlnirea Consiliului JAI precizează că România şi Bulgaria şi-au prezentat măsurile adoptate pentru protecţia frontierelor, însă ridicarea controalelor la graniţele terestre necesită o altă decizie din partea Consiliului, fără a oferi un termen concret sau semnale favorabile, aşteptate de oficialii români.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a reafirmat înainte de reuniune că Viena se opune încă aderării depline a României şi Bulgariei la Schengen.

„Preşedinţia a oferit un raport cu privire la implementarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. Pe 30 decembrie 2023, Consiliul a aprobat eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime cu cele două ţări. Ridicarea controalelor la frontierele terestre va necesita însă o nouă decizie. România şi Bulgaria au prezentat măsurile implementate pentru a proteja frontierele externe şi a combate migraţia ilegală”, se arată în comunicat.

Totodată, preşedinţia maghiară a Consiliului şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea României şi Bulgariei.

„Întărirea securităţii frontierelor externe este esenţială pentru preşedinţia Ungariei. Suntem hotărâţi să asigurăm aderarea rapidă a Bulgariei şi României la Schengen", a declarat Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne.

„Miniştrii s-au concentrat pe consolidarea frontierelor externe ale UE şi pe îmbunătăţirea controalelor la graniţe, precum şi pe creşterea colaborării cu ţările terţe. Mai multe delegaţii au subliniat necesitatea alocării de resurse adecvate pentru protejarea frontierelor externe şi folosirea completă a sistemelor de informaţii ale UE. Frontex va continua să sprijine statele membre şi ţările terţe cu care are acorduri în vigoare”, continuă comunicatul.

Karner taie din nou speranţele oficialilor români

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat înainte de reuniunea JAI că nu este încă momentul pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen terestru, potrivit Kurier.at.

„Controalele suplimentare la frontieră au redus presiunea în multe state", a spus Karner, oferind ca exemplu graniţa dintre Austria şi Ungaria, unde numărul trecerilor ilegale a scăzut semnificativ.

Cu toate acestea, Karner a reiterat că nu consideră că este momentul potrivit pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la destinaţie”.

Înaintea reuniunii, ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a reafirmat că România este pregătită pentru aderarea cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen.

„Am aplicat toate criteriile şi suntem pregătiţi pentru implementarea completă a regimului Schengen, inclusiv la graniţele terestre. Reducem migraţia ilegală prin eforturile Poliţiei de Frontieră şi cooperarea internaţională. Ne angajăm să respectăm toate procedurile Schengen şi să ne asigurăm că frontierele noastre, şi implicit cele ale UE, sunt securizate", a declarat Predoiu, conform Agerpres.

Deşi nu era programată o decizie joi, Predoiu a subliniat că discuţiile pregătesc terenul pentru o eventuală hotărâre.

„Vom continua dialogul cu partenerii noştri din statele membre şi cu Comisia Europeană pentru a asigura securitatea frontierei şi pentru a obţine o decizie favorabilă în viitor", a mai adăugat ministrul.

Şi premierul Marcel Ciolacu s-a arătat încrezător că România va adera la Schengen în acest an. „Sunt în contact cu cancelarul Nehammer şi sper ca până la următorul Consiliu JAI din 11-13 decembrie, situaţia să se clarifice", a declarat Ciolacu.

„România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a completat premierul.

Ce urmează pentru Austria

O eventuală decizie favorabilă privind aderarea la Schengen ar putea depinde de componenţa viitorului guvern austriac.

Partidul Libertăţii (FPÖ), condus de Herbert Kickl, a câştigat alegerile parlamentare din Austria la sfârşitul lunii septembrie. Prezenţa FPÖ într-un guvern ar putea însemna veşti proaste pentru România, deoarece formaţiunea are o poziţie dură împotriva migraţiei şi se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen.

Cu toate acestea, România are şi susţinători în parlamentul austriac. Partidul NEOS a cerut joi guvernului austriac să renunţe la veto-ul împotriva aderării României la Schengen.

„Ministrul Karner are acum şansa de a deschide calea pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen", a declarat purtătorul de cuvânt NEOS, Helmut Brandstätter.

Verzii din Austria susţin, de asemenea, aderarea deplină a României la Schengen.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt