ANALIZĂ. România, cea mai accesibilă ţară est-europeană la cumpărat de case, dar cu cel mai scump nivel de trai

ANALIZĂ. România, cea mai accesibilă ţară est-europeană la cumpărat de case, dar cu cel mai scump nivel de trai

România are cele mai accesibile preţuri la locuinţe din jumătatea de est a Europei, raportat la salariul mediu net lunar. În acelaşi timp, însă, este pe ultimele poziţii în Uniunea Europeană la uşurinţa cu care locuitorii plătesc facturile la utilităţi şi îşi acoperă cheltuielile uzuale pentru alimente, mese la restaurant sau cumpărarea de bunuri, scrie Profit.ro.

„În contextul actual al pieţei imobiliare din România, se remarcă o discrepanţă semnificativă între preţurile accesibile ale locuinţelor şi costurile semnificative ale utilităţilor şi cheltuielilor zilnice. Această diferenţă subliniază faptul că, în comparaţie cu alte ţări europene, achiziţionarea unei proprietăţi în România este mai accesibilă.

Procentajul achiziţiilor realizate cu ajutorul creditelor bancare în ţara noastră este considerabil mai mic în comparaţie cu alte state europene, ceea ce indică un grad mai ridicat de accesibilitate pe piaţa imobiliară din România, mai ales prin prisma numărului mare de proprietari din ţara noastră.

Dacă analizăm salariile altor ţări din Uniunea Europeană, doar în Bulgaria salariul mediu net este inferior celui din România, situându-se la 861 de euro lunar. Cu toate acestea, România rămâne printre cele mai accesibile ţări din Uniunea Europeană la capitolul achiziţionării de locuinţe”, spune Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

România are cele mai accesibile preţuri la imobiliare din Estul Europei

Cu un salariu mediu net în valoare de aproximativ 977 de euro pe lună şi un preţ mediu de circa 1.409 euro pe metru pătrat pentru locuinţele situate în afara zonelor centrale din mediul urban, România se află la jumătatea clasamentului în topul ţărilor din Uniunea Europeană din perspectiva gradului de accesibilitate la cumpărarea unei locuinţe.

Astfel, indicele de accesibilitate pentru piaţa imobiliară din România este de 1,44, în condiţiile în care o locuinţă este cu atât mai accesibilă cu cât valoarea indicelui este mai mică.

Raportat la veniturile medii şi preţurile la imobiliare din celelalte 26 de state ale Uniunii Europene, locuinţele din România sunt cele mai accesibile din jumătatea de est a continentului, la egalitate cu Bulgaria (1,44) şi înaintea Ungariei (1,86). Cele mai multe ţări din jumătatea estică a Europei au un indice apropiat de 2, aşa cum este cazul Sloveniei, Greciei sau Croaţiei, cu valori mai mari pentru Cehia (2,15) şi Polonia (2,18) şi un record de 2,55 în cazul Slovaciei.

De asemenea, pentru salariaţii din România este mai uşor să cumpere o locuinţă comparativ cu salariaţii din principalele economii ale Europei precum Germania (1,72) şi Franţa (1,81). La polul opus, raportat la salariile medii nete, cele mai accesibile locuinţe din Europa sunt în ţări nordice precum Danemarca (0,91) şi Suedia (1,05).

Pe de altă parte, Bucureşti este printre cele mai accesibile capitale din Uniunea Europeană la achiziţia de locuinţe, atunci când sunt luate în calcul salariile medii nete şi preţul mediu pe metrul pătrat din capitale. Astfel, capitala României ocupă locul 6 din 27 în Uniunea Europeană la acest capitol, cu un indice de accesibilitate de 1,5, iar singurele capitale mai accesibile pentru imobiliare sunt Madrid (indice 1,08), Bruxelles (1,23), Nicosia (1,25), Riga (1,35) şi Sofia (1,45). La polul opus se află Praga (2,9), Valletta (2,98) şi Paris, care este şi singura capitală cu un indice mai mare de 3, şi anume 3,04.y

Una dintre explicaţiile pentru care Bucureştiul este mai accesibil la nivelul capitalelor europene comparativ cu România la nivelul celorlalte state este că în ţările din vestul şi nordul Europei discrepanţa de venituri dintre capitală şi alte oraşe este mai mică decât în cazul României.

România, printre ultimele ţări la uşurinţa de a plăti utilităţile

Între timp, România ocupă doar locul 20 din 27 în Uniunea Europeană la indicele de accesibilitate pentru plata facturilor la utilităţi, pe baza costurilor estimate pentru energie electrică, gaze naturale, apă potabilă sau resturi menajere, pentru un apartament de 85 metri pătraţi.

Astfel, în cazul unui apartament, costurile cu utilităţile ajung în România la echivalentul a circa 134 de euro pe lună, corespunzător unui indice de accesibilitate de 0,14 atunci când este luat în calcul salariul mediu net de 977 de euro.

Una dintre explicaţiile pentru această poziţionare este că România are al treilea cel mai mare preţ la energie electrică din Uniunea Europeană (0,42 EUR/kWh) şi al şaselea cel mai mare preţ la gaze naturale (0,14 EUR/kWh), potrivit datelor oficiale raportate de Eurostat pentru prima jumătate a anului 2023.

Pe de altă parte, şi în acest caz se observă că România are un indice de accesibilitate mai bun sau apropiat comparativ cu statele din Estul Europei: dacă Bulgaria şi Ungaria stau uşor mai bine cu un indice foarte apropiat (0,12), în ţări precum Slovenia, Cehia, Polonia, Grecia sau Slovacia facturile la utilităţi sunt mai dificil de plătit.

La polul opus, locuitorii din Suedia, Danemarca şi Finlanda îşi plătesc cel mai uşor facturile şi au un indice de accesibilitate de 0,3 - 0,5, în timp ce marile economii ale continentului precum Germania, Franţa sau Italia sunt la jumătatea clasamentului cu un indice de 0,7 - 0,11.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt