Retailerul american Amazon a depus o ofertă de ultim moment pentru achiziţionarea platformei TikTok.
Mişcarea vine cu doar câteva zile înainte de termenul-limită până la care aplicaţia de videoclipuri scurte trebuie să găsească un cumpărător non-chinez sau riscă să fie interzisă în Statele Unite, conform New York Times.
Preşedintele SUA, Donald Trump, urmează să discute viitorul TikTok într-o întâlnire programată la Biroul Oval şi ar putea evalua o propunere finală privind aplicaţia, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters.
Amazon a refuzat să comenteze, iar TikTok şi compania-mamă ByteDance nu au răspuns imediat solicitărilor de declaraţii. Acţiunile Amazon au crescut cu 1,3%, pe fondul unei creşteri a volumului tranzacţionat, după publicarea articolului, arată news.ro.
Potrivit New York Times, mai multe părţi implicate în negocieri nu par să trateze oferta Amazon cu seriozitate. Oferta ar fi fost trimisă sub forma unei scrisori adresate vicepreşedintelui JD Vance şi secretarului pentru Comerţ Howard Lutnick.
Gigantul american din domeniul tehnologiei şi comerţului online este cel mai recent nume care apare pe lista potenţialilor cumpărători ai TikTok. Luna trecută, Trump a declarat că administraţia sa este în contact cu patru grupuri diferite privind vânzarea platformei, fără a le nominaliza.
Potrivit unui articol Reuters de săptămâna trecută, fondul de investiţii Blackstone poartă discuţii pentru a se alătura acţionarilor non-chinezi existenţi ai ByteDance, conduşi de Susquehanna International Group şi General Atlantic, pentru a contribui cu capital nou la o ofertă pentru divizia americană a TikTok.
De asemenea, compania de capital de risc Andreessen Horowitz este implicată în negocieri pentru a adăuga investiţii externe menite să preia participaţiile deţinute de investitori chinezi, ca parte a unei oferte conduse de Oracle (ORCL.N) şi alţi investitori americani, potrivit unui articol din Financial Times publicat marţi.
Discuţiile coordonate de Casa Albă vizează crearea unei entităţi americane independente pentru TikTok, în care ponderea acţionarilor chinezi să fie redusă sub pragul de 20%, conform cerinţelor legislaţiei americane, a relatat Reuters luna trecută.
Viitorul aplicaţiei, folosită de aproape jumătate dintre americani, a devenit incert după ce o lege adoptată în 2024 cu sprijin bipartizan covârşitor a impus ByteDance să îşi vândă participaţiile până la 19 ianuarie.
Washingtonul susţine că faptul că TikTok este deţinută de ByteDance o face vulnerabilă la influenţa guvernului chinez, care ar putea folosi aplicaţia pentru operaţiuni de influenţă şi colectare de date despre cetăţenii americani.
Amazon a testat anterior piaţa reţelelor sociale prin propria platformă de videoclipuri scurte, Inspire, similară cu TikTok, integrată în aplicaţia sa mobilă. Cu toate acestea, luna trecută, mai multe publicaţii media au relatat că Amazon a închis platforma Inspire.
Preşedintele american Donald Trump a declarat recent că se va ajunge la un acord pentru vânzarea activelor reţelei sociale chineze TikTok din Statele Unite, pe care liderul de la Casa Albă vrea să o vadă 'rămasă în viaţă' în ţara sa.
'Va fi un acord pentru TikTok', a spus Trump.
'Avem o mulţime de potenţiali cumpărători. Există mult interes pentru TikTok', a mai spus el.
La întoarcerea la Casa Albă pe 20 ianuarie, liderul republican a acordat termen pentru ByteDance, compania mamă chineză a TikTok, 75 de zile, până pe 5 aprilie, pentru a preda controlul asupra platformei social media în SUA.
Dacă nu reuşeşte să vândă până la acea data, populara platformă ar urma să fie interzisă în Statele Unite în temeiul unei legi adoptate anul trecut în numele protecţiei securităţii naţionale.
Mai mulţi doritori americani se află în cursă pentru achiziţionarea TikTok, inclusiv start-up-ul de inteligenţă artificială Perplexity AI şi Project Liberty, condus de proprietarul Olympique de Marseille, Frank McCourt, deşi ByteDance nu şi-a anunţat intenţia de a vinde.
'Avem, de asemenea, de-a face cu China în legătură cu această chestiune, pentru că ar putea fi implicată. Vom vedea ce se întâmplă. Dar cred că va fi ceva', a spus duminică Donald Trump.
În 2020, la finalul primului său mandat, chiar Donald Trump a încercat, în zadar însă, să interzică TikTok în Statele Unite.
El s-a răzgândit în ultima sa campanie, apărând aplicaţia, foarte populară în rândul tinerilor, care are 170 de milioane de utilizatori în SUA.
'Mi-aş dori ca TikTok să rămână în viaţă', a spus Trump. 'Egoist vorbind, am câştigat votul tinerilor cu 36 de puncte procentuale. Republicanii, în general, nu se descurcă la fel de bine cu tinerii şi cred că o mare parte din asta s-ar putea datora TikTok', a mai spus Trump.