Acţionarii străini şi-au suspendat participarea la proiectul rus Arctic LNG 2, din cauza sancţiunilor occidentale, renunţând la responsabilităţile pentru finanţarea şi contractele de achiziţie de GNL pentru noua uzină rusă de gaze naturale lichefiate (GNL), a informat luni cotidianul Kommersant, citat de News.ro.
Proiectul, văzut ca un element cheie în eforturile Rusiei de a-şi creşte cota de piaţă globală a GNL la 20% până în 2030, de la 8%, se confrunta deja cu dificultăţi din cauza sancţiunilor SUA privind conflictul din Ucraina şi a lipsei transportatorilor de gaze.
Companiile petroliere de stat ale Chinei CNOOC Ltd şi China National Petroleum Corp (CNPC) deţin fiecare o participaţie de 10% în proiect, care este controlat de Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia şi proprietarul unei participaţii de 60% la proiect.
Kommersant, citând surse anonime din guvernul rus, a declarat că ambele companii chineze, împreună cu TotalEnergies din Franţa şi un consorţiu format din Japonia Mitsui and Co şi JOGMEC, care au, de asemenea, câte 10% din acţiuni fiecare, au declarat forţă majoră la participarea la proiect.
Novatek, CNOOC, JOGMEC şi Total nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. CNPC şi Mitsui au refuzat să comenteze. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze evoluţiile din proiectul Arctic LNG 2, trimiţând întrebările către Novatek.
Ziarul a spus că suspendarea ar putea face ca Arctic LNG 2 să-şi piardă contractele pe termen lung privind aprovizionarea cu GNL, în timp ce Novatek va trebui să finanţeze proiectul şi să vândă gazele pe piaţa spot.
Investiţiile iniţiale în proiectul Arctic LNG 2 s-au ridicat la 21 de miliarde de dolari. Proiectul s-a confruntat deja cu dificultăţi în strângerea de fonduri în urma sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Sancţiunile au dus, de asemenea, la declararea de forţă majoră a forţei majore pentru aprovizionarea cu GNL din proiect, au declarat săptămâna trecută surse din industrie pentru Reuters.
Uniunea Europeană poate impune, de asemenea, restricţii privind aprovizionarea Rusiei cu GNL.
Un oficial din industrie din Beijing, care are cunoştinţă directă despre această problemă, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că CNPC şi CNOOC au cerut guvernului SUA scutiri de la sancţiunile aplicate Arctic LNG 2.
Cel de-al doilea tren al proiectului urmează să devină operaţional anul viitor, în timp ce al treilea este aşteptat să înceapă producţia în 2026.
Cu trei trenuri de procesare, capacitatea Arctic LNG 2 ar trebui să fie de 19,8 milioane de tone pe an şi 1,6 milioane de tone pe an de condensat de gaz stabil.
Producţia urmează să înceapă la începutul anului 2024. Primele sale petroliere GNL erau aşteptate să navigheze în primul trimestru al anului viitor, potrivit Novatek. Dar surse din industrie spun că aprovizionarea comercială cu GNL din proiect sunt aşteptate acum nu mai devreme de al doilea trimestru al anului 2024.