A început războiul comercial între Statele Unite ale Americii şi China. Beijingul a anunţat impozite mai mari pentru o serie de produse americane

A început războiul comercial între Statele Unite ale Americii şi China. Beijingul a anunţat impozite mai mari pentru o serie de produse americane

A început războiul comercial între Statele Unite ale Americii şi China. Imediat după tarifele impuse de Donald Trump, Beijingul a ripostat cu noi taxe pentru bunurile americane. Mai mult, autorităţile chineze au anunţat o anchetă antitrust asupra Google. Replica Beijingului la măsurile Administraţiei Trump vine în timp ce Washingtonul pare să-şi fi revizuit ideea de a purta un război comercial pe mai multe fronturi, la nivel internaţional.

DONALD TRUMP, preşedintele SUA:Ştii, dacă te gândeşti bine, China şi Statele Unite au capacitatea de a soluţiona toate problemele globale, împreună.”

Asta spunea Donald Trump despre China, în luna decembrie. Acum, însă, lucrurile stau diferit. Oficial, Beijingul a intrat într-o „relaţie complicată” cu Statele Unite. Totul după ce preşedintele american a anunţat taxe de 10% la toate produsele chinezeşti care intră în America. Nu a durat mult până când China s-a răzbunat. Beijingul a anunţat impozite mai mari pentru o serie de produse americane. Adică o taxă de 15% pe importurile de cărbune şi gaze naturale lichefiate şi o altă taxă de 10% pentru ţiţei, maşini agricole şi maşini cu motor mare. De asemenea, guvernul chinez a mai spus că iniţiază o investigaţie anti-monopol pentru Google.

CHINA RĂSPUNDE TAXELOR IMPUSE DE TRUMP

  • taxă de 15% la cărbune şi gaze naturale lichefiate
  • taxă de 10% pe ţiţei, maşini agricole, camionete şi maşini cu motor mare
  • anchetă anti-monopol asupra Google
  • controale la export pentru 25 de tipuri de produse din metal rare
  • adăugarea PVH Corp, holdingul care deţine Calvin Klein şi alte mărci, şi compania americană de biotehnologie Illumina pe lista de „entităţi nesigure”.

Sursa: Ministerul chinez de Finanţe

FU CONG, reprezentantul Chinei la ONU: „Permiteţi-mi să subliniez că nu există câştigători într-un război comercial. Sperăm că Statele Unite vor analiza propriile probleme şi vor găsi o soluţie care să fie avantajoasă nu doar pentru ei, ci şi pentru întreaga lume. Sincer, nu cred că majorarea tarifelor este benefică pentru Statele Unite.”

Între timp, Washingtonul a amânat cu o lună impunerea tarifelor de 25% la importurile din Mexic şi Canada.

DONALD TRUMP, preşedintele SUA: "Canada este foarte dură. Sunt foarte, foarte dificili în ceea ce priveşte afacerile. Şi nu îi putem lăsa să profite de Statele Unite. În general, canadienii nu importă produsele noastre agricole şi nu achiziţionează automobilele noastre. Deşi ei produc maşini, nu le cumpără pe ale noastre."

Şi Uniunea Europeană se pregăteşte de tarifele americane.

VON DER LEYEN, preşedinta Comisiei Europene: „Atunci când este atacată în mod nedrept sau arbitrar, Uniunea Europeană va răspunde cu fermitate.”

Comerţul şi investiţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite constituie 42% din produsul intern brut la nivel global. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a atins 1,6 trilioane de euro.

OLAF SCHOLZ, cancelar german: „Atât SUA, cât şi Europa beneficiază de schimbul de bunuri şi servicii. Dacă politica vamală face acum acest lucru dificil, ar fi rău pentru SUA, dar şi pentru Europa.”

Potrivit unei analize Bloomberg, Europa depinde mai mult de America în ceea ce priveşte securitatea şi exporturile decât depinde America de Europa. Aceasta este o realitate pe care liderii europeni o conştientizează, la fel ca şi Donald Trump.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt