20% din pacienţi, nemulţumiţi de calitatea actului medical. Medicii, sfătuiţi să reclame deficienţele

20% din pacienţi, nemulţumiţi de calitatea actului medical. Medicii, sfătuiţi să reclame deficienţele

O nouă autoritate va apărea în România! Vorbim de un proiect al Ministrului Sănătăţii care are scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale. Până atunci însă, problemele din sistem rămân, sunt în continuare pacienţi cărora li se solicită şpagă ori care sunt nevoiţi să cumpere medicamente pe perioada internării.

Datele colectate prin mecanismul de feedback al pacientului arată că judeţele fruntaşe la lipsuri şi şpagă sunt şi cele în care influenţa politică este foarte mare.  

Din decembrie 2016 şi până în prezent, adică de când a prins viaţă şi în ţara noastră mecanismul de feedback al pacientului, 20% dintre aceştia se declară nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale oferite în spitalele de stat. Pentru a micşora acest procent, care nu scade de ani de zile, Alexandru Rafila propune un proiect prin care să înfiinţeze o nouă instituţie.

Experţii spun că, mai degrabă, statul român ar trebui să specializeze procurori în sistemul medical.
Până la o nouă autoritate, există în continuare oameni care acuză că li se cere şpagă în spitalele de stat. Potrivit chestionarelor completate luna trecută, în mai multe judeţe sunt peste 4% dintre pacienţi cărora li s-au solicitat mită, cum ar fi Teleorman, Giurgiu, Vrancea, Brăila, Dâmboviţa sau Caraş Severin. Un caz recent ajuns în atenţia publică vine chiar din Bucureşti, unde mai mulţi medici ai secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Marius Nasta le cereau bani pacienţilor.
Aceleaşi judeţe sunt fruntaşe şi la lipsurile în spitale ori cu un grad mai mic de mulţumire al bolnavilor, după externare. 
Una dintre principalele cauze este corupţia. Alexandru Rafila admite că încă există astfel de cazuri, dar spune că ţara noastră este pe drumul cel bun.
Nu toţi pacienţii care spun în chestionar că li s-a solicitat şpagă reclamă însă acest lucru şi către autorităţile competente. Ministerul Sănătăţii vine cu un proiect de lege prin care comasează întrebarea legată de cerutul de mită cu cele despre raportarea la autorităţi.
Până la schimbarea de mentalitate despre care vorbeşte ministrul s-ar putea schimba obiceiurile politice. În multe dintre spitalele de stat, posturile de conducere sunt ocupate prin interimate. Pe lângă interimatele nesfârşite, experţii spun că o altă problemă o constituie lipsa competenţelor. 
Chiar dacă lipsurile ţin de managementul deficitar al spitalului, medicii sunt sfătuiţi să reclame toate aceste probleme.
Pe larg despre modificările care vor fi făcute la chestionarul de feedback al pacientului şi datele din luna septembrie va vorbi cu invitaţii săi Eugenia Foarfecă, de la ora 20.00 la Medika Tv, singura televiziune medicală din România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt