Spitalele de hârtie ale României

Spitalele de hârtie ale României

Spitalele regionale ar trebui să bată orice record la acest capitol. Sunt cel mai ambiţios proiect al şefilor din sănătate. Pe cât este însă de ambiţios pe atât este de…ratat de-a lungul guvernărilor care s-au succedat din 2004 încoace. Pentru că de 17 ani se vorbeşte despre ele dar până acum nu s-a dat nici măcar o lopată pentru vreunul. La început în plan au fost 8 spitale, acum au rămas… 3. Doar pe hârtie.

În 32 de ani statul a construit 3 spitale noi. A reuşit însă să închidă 67. Între timp, povestea pacientului care aşteaptă zile în şir sau chiar luni până să-şi poată face investigaţiile de care are nevoie, rămâne neschimbată. La fel şi cea a pacienţilor arşi pe care îi trimitem in strainatate pentru că nu avem condiţiile necesare.

Ministrul Sănătăţii a explicat jurnaliştilor Focus că toate cele 3 contracte de proiectare pentru cele 3 spitale regionale, de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova au fost semnate şi că la anul se va trece efectiv la procedurile de achiziţie pentru construirea lor. Spitalele vor fi realizate din fonduri europene însă cea mai mare parte a sumelor va fi asigurată printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.

Spitalul regional de urgenţă de la Iaşi este şi el o prioritate. În momentul de faţă un om care are mai multe tipuri de boli e plimbat între mai multe clinici de specialitate.

Ministrul Sănătăţii a semnat, pe 8 noiembrie 2022, contractul pentru proiectarea spitalului regional Craiova, care urmează să fie făcut de o companie din Turcia.

Termenul de construcţie este de un an, iar valoarea totală se ridică la 507 milioane euro. Spitalul regional de la Craiova va avea 7 niveluri. Vor fi 807 paturi, 19 săli de operaţie şi 60 de locuri la unitatea de primiri urgenţe. În cinci ani ar trebui să facem ce nu am făcut în 17 ani. Iar rezumatul acestor ani este demn de un scenariu de Kafka:

În 2005 se vorbeşte pentru prima dată despre 8 spitale regionale. Guvernul Boc a desfiinţat apoi 67 de spitale din ţară pe motiv că nu erau performante. În guvernarea Ponta ni s-a promis şi renovarea spitalelor vechi. Comisia Europeană a alocat în 2016 peste 1 miliard de euro pentru ridicarea spitalelor. A venit Guvernul Dragnea, care a stabilit că rămân trei spitale, iar realizarea lor e coordonată de Ministerul Sănătăţii.

Cu banii europeni obţinuţi deja. În 2019 şi 2021 se fac studiile de fezabilitate. Anul acesta însă aflăm de la Ministerul Sănătăţii că sumele totale care vor fi date pe aceste spitale ar putea creşte cu 20%, pentru că au crescut şi costurile materialelor de construcţie sau al diverselor echipamente.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt