Un diagnostic precum cancerul este întotdeauna o traumă. Vestea implică un amalgam de emoţii, de la şoc şi disperare, la speranţă şi optimism. Acceptarea tratamentului este primul pas, iar în asta un rol important îl joacă relaţia dintre medicul curant şi pacientă. Uneori, de empatia şi colaborarea dintre cei doi depinde inclusiv succesul terapiei.
Diagnosticul de cancer la sân este, aproape fără excepţie, un moment traumatizant. Modul în care medicul comunică şi relaţionează cu pacienta în acest moment dificil poate fi decisiv pentru psihicul acesteia pe tot parcursul tratamentului.
De asemenea, pacientele trebuie să conştientizeze că lupta cu boala este una lentă şi apăsătoare, iar terapia nu va avea rezultate imediate. Efectele adverse, stările de rău şi căderile de moral sunt normale, dar ele trebuie acceptate ca parte a procesului de vindecare.
Mai multe despre gestionarea relaţiei dintre pacienţii oncologici şi medicul curant, aflaţi dintr-o nouă ediţie ,,Sănătate cu Stil", sâmbătă, de la ora 11.00, la Prima TV.