Chirurgii care l-au operat la colon pe papa Francisc duminică au realizat mai întâi o laparoscopie, metodă chirurgicală minim invazivă ce permite introducerea în corpul pacienţilor a unor instrumente medicale printr-o incizie, dar au trebuit în final să recurgă la chirurgia clasică, mai invazivă, au anunţat marţi mass-media italiene, citate de AFP.
În plus, nu a fost necesară recurgerea la colostomie, o deschidere artificială a colonului ce permite evacuarea scaunului într-o pungă. De asemenea, nu a fost constată nici o stare de febră post-operatorie a pacientului, au precizat medicii italieni, transmite Agerpres.
Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, „se află în condiţii generale bune, este alert şi respiră fără asistenţă" după o „colectomie stângă" (extirpare a unei porţiuni din colon) care a durat „aproximativ trei ore" sub anestezie generală pentru a trata o stenoză diverticulară simptomatică a colonului, a anunţat biroul de presă de la Vatican într-un comunicat publicat luni.
„Papa ar trebui să rămână internat la Spitalul Gemelli din Roma aproximativ o săptămână, dacă nu apar complicaţii", a mai precizat comunicatul Vaticanului.
Evoluţia sa medicală este bună şi considerată normală, întrucât papa a dormit bine noaptea precedentă, iar dimineaţa s-a ridicat din pat şi a făcut câţiva paşi, precizează Reuters.