Nelu Tătaru, întrebat despre anunţul OMS privind încheierea pandemiei de COVID: Acest anunţ arată că acea stare de urgenţă medicală a ajuns la stadiul de boală sezonieră / Care sunt lecţiile pandemiei

Nelu Tătaru, întrebat despre anunţul OMS privind încheierea pandemiei de COVID: Acest anunţ arată că acea stare de urgenţă medicală a ajuns la stadiul de boală sezonieră / Care sunt lecţiile pandemiei

Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că anunţul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit căruia pandemia de COVID-19 s-a încheiat arată că acea stare de urgenţă medicală a ajuns la stadiul de boală sezonieră.

Nelu Tătaru a fost întrebat marţi, la Prima News, ce înseamnă acest anunţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

“Acest anunţ al OMS arată că acea stare de urgenţă medicală sau urgenţă sanitară a ajuns la stadiul de boală sezonieră. Noi vorbeam în 2020, când se decreta pandemia, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii spunea pe 11 martie că este pandemie, noi pe 16 martie intram în starea de urgenţă. Ne-a arătat că o criză sanitară nemaiîntâlnită poate în ultimii 100 de ani lovea tot mapamondul. Noi vedeam din ianuarie un fenomen chinez pe care nu îl putem interpreta decât prin prisma unor informaţii trunchiate, iar în februarie, pe 26, aveam şi noi primul caz - cazul zero. În martie, aprilie, până pe 15 mai am avut o stare de urgenţă, apoi stare de alertă. Atunci vorbeam că o pandemie poate dura un an jumătate, doi, are trei patru valuri, apoi, stadiul acestei infecţii virale va ajunge la o infecţie sezonieră. Cred că pentru fiecare dintre noi şi mai ales pentru corpul medical a fost un moment destul de dificil, un moment în care trăiam întâlnirea cu un virus necunoscut, ne loveam, şi nu numai noi, ci tot ce însemna Europa, de o lipsă acută de medicamente, materiale sanitare, echipamente şi a trebuit să facem faţă acestor fenomene”, a declarat fostul ministru al Sănătăţii.

El a fost întrebat dacă s-ar putea repeta această pandemie.

“După cum aţi putut vedea, acest virus, odată cu fiecare val, căuta sau lua o altă componentă. Dacă la început am avut o componentă pulmonară, într-un val, doi şi trei am avut, în funcţie de variaţiile acestui virus, modificările lui genetice, la manifestări care ţin mai mult de tractul superior digestiv, culminând la cazurile destul de grave, cu o extensie cu deficienţe multiple de organ, adică cu o dezvoltare în tot corpul. Şi am avut şi acele cazuri dificile, deosebite, tratate cu terapie intensivă, plus fazele cele două ale bolii, ultima dintre ele fiind chiar cea care ducea la deces”, a explicat Nelu Tătaru.

Fostul ministru al Sănătăţii a mai fost întrebat ce am învăţat din această pandemie în România.

“Eu sper că am învăţat multe. De la informaţiile pe care ar trebui să le avem, de la acea industrie medicală, a medicamentului, de acea industrie materialelor sanitare care ar trebui să existe şi la noi ţară, de la acea comunicare care trebuie să existe. De la informarea pe care trebuie să o dăm populaţiei. Toată lumea aştepta în 2020 un vaccin. Se spunea că nu te poţi imuniza decât trecând prin boală sau făcând vaccinul. Au venit pe 27 decembrie primele 10.000 de doze. A urmat perioada primelor patru luni din 2021, în care era şi o ceartă pe vaccin, de ce să fie doar clasele alea de persoane vulnerabile, de ce să nu fie toată lumea, de ce să fie şi familiile militarilor, care a decurs până în martie, aprilie. Apoi a început un curent negaţionist, un curent antivaccinist, ne-am trezit spre a doua jumătate a anului 2021 chiar cu o lipsă atât de informare, dar în acelaşi timp şi de prezenţă la vaccin. Cred că ar trebui cultura sanitară să existe mult mai mult, aici medicina de familie, medicina primară ar trebui să îşi facă încă mai mult mai bine treaba, iar pentru noi să asigurăm o legislaţie coerentă şi o producţie la nivel local de medicamente şi materiale sanitare”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Afla mai multe desprecovidpandemievaccinare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt