Disputa Astra Zeneca-UE continuă

Disputa Astra Zeneca-UE continuă

Aceasta este din păcate săptămâna în care în lume s-a înregistrat cel mai mare număr de decese puse pe seama Covid 19! Au pierdut lupta cu temutul virus peste 18 mii de suflete în ultimele 24 de ore, iar în ultima săptămână numărul deceselor a sărit de 100 de mii. Cele mai afectate ţări sunt Statele Unite, Brazilia, iar din Europa - Marea Britanie. Guvernul de la Londra este implicat în disputa cu Uniunea Europeană din cauza vaccinului AstraZeneca, iar oficialii de la Bruxelles au decis să trimită controale la fabricile companiei britanico-suedeze din Belgia. Oficialii Uniunii vor să ştie exact dacă dozele produse în Belgia au fost deturnate spre Marea Britanie.

Oficialii Uniunii susţin că AstraZeneca este obligată prin contract să livreze dozele de vaccin produse în cele două fabrici din Uniunea Europeană pieţei europene. La rândul său, AstraZeneca precizează că, prin contract, este obligată să livreze vaccinurile, indiferent unde sunt produse, mai întâi Marii Britanii. O poziţie care a iritat-o chiar pe comisara europeană pentru Sănătate.

Uniunea Europeană a încheiat un acord de 336 de milioane de euro pentru 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, însă nu toţi banii au fost plătiţi companiei farmaceutice. AstraZeneca susţine că vaccinurile pentru uniunea europeană sunt produse în fabricile din belgia, Germania, Italia şi Olanda. Însă oficialii Uniunii spun că sunt de fapt 2 fabrici din Marea Britanie şi doar 2 din Europa. În Israel, unde peste 40 la sută din populaţie a fost deja vaccinată, autorităţile au fost nevoite să recurgă la noi restricţii după ce rata de infectare a crescut, din nou. La fel şi numărul deceselor, cauzate, în privincipal de tulpinile
mutante. În aceste condiţii, guvernul israelian ia în calcul declararea carantinei, pentru a 3 a oară de la începutul pandemiei. Ministrul adjunct al Sănătăţii trage şi el un semnal de alarmă.

Pe de altă parte, un înalt oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consideră că ar trebui să se poată adapta actualele vaccinuri destul de rapid, în cazul în care îşi pierd eficienţa în faţa tulpinilor mutante. Directorul programului de urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii crede că sunt eficiente.

În Portugalia, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, există o creştere bruscă a numărului de cazuri de Covid 19. Cel mai mare spital din Lisabona nu mai face faţă valurilor de pacienţi şi peste 20 de ambulanţe trebuie să aştepte în parcare pentru eliberarea unui pat în salonul de terapie intensivă.

Afla mai multe despreastrazenecadisputatop stiriue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt