România a devenit ţara cu cel mai ridicat procent al mortalităţii infantile din Uniunea Europeană. Într-un singur spital din Capitală, anul acesta, au fost aduşi pe lume peste 1.600 de copii, din care aproape 200 au fost născuţi prematur. Vârsta fragedă a mamelor sau faptul că foarte multe dintre femeile însărcinate nu merg la un control medical, duc la naşterile premature.
Ioana va împlini în curând şapte luni. Este un copil iubit de toată familia şi, cel mai important, sănătos. Însă nu a fost aşa de la început. Fetiţa s-a născut în a şasea lună de sarcină. Când a venit pe lume cântărea doar… 500 grame. Nimeni nu ii dădea prea multe şanse la viaţă. Însă o echipă de medici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti a reuşit aproape imposibilul.
La fel ca Ioana mai sunt zeci de mii de bebeluşi. La spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, doar de la începutul acestui an s-au născut 1.620 de copii. Dintre ei, 187 înainte de termen. În România jumătate dintre prematuri nu supravieţuiesc. Cele mai multe dintre decese au loc în prima lună de viaţă.
Iar acestea nu sunt singurele cauze ale nasterilor premature şi a mortalităţii infantile. Lipsa paturilor din spitale contribuie la acest fenomen.
Anul trecut a fost anul cu un record negativ absolut al natalităţii în România. Au fost puţin peste 180.000 de naşteri, cel mai mic număr din ultimii 100 de ani. Dintre acestea, peste 15.000 au fost naşteri premature.