Riscul de deces în cazul variantei Omicron este cu până la 91% mai mic decât în cazul variantei Delta, arată cel mai nou raport al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Studiul arată că şi riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu până la 74% în cazul infectării cu noua tulpină covid. Chiar şi aşa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că Omicron rămâne încă un virus periculos.
Cel mai nou raport publicat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor arată că niciuna dintre cele 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în cadrul studiului nu a avut nevoie de ventilator, comparativ cu cei infectaţi cu Delta. În acest caz, 11 pacienţi dintr-un total de 17.000 au avut nevoie să fie conectaţi la un astfel de aparat. De asemenea, în cazul spitalizărilor, durata medie de internare a fost de o zi şi jumătate pentru cei infectaţi cu Omicron, comparativ cu 5 zile de spitalizare pentru cei infectaţi cu Delta. Chiar dacă veştile sunt bune, cei de la OMS spun că Omicron rămâne în continuare un pericol.
Omicron înlocuieşte cu rapiditate varianta Delta în majoritatea ţărilor. Şi directorul executiv al OMS a avertizat
asupra unei relaxări care ar putea face mai mult rău decât bine în acest moment.
În Franţa, autorităţile au anunţat că persoanele nevaccinate nu mai au voie în trenuri, avioane sau restaurante nici măcar cu un test negativ. Aceeaşi măsură a fost impusă şi în Filipine - persoanele nevacciante nu mai au voie să circule cu mijloacele de transport în comun.
În Bulgaria, aproape 10.000 de oameni au ieşit în faţa Parlametului pentru a protesta la adresa măsurilor impunerii certificatelor covid pentru accesul în instituţii.
Noi măsuri au fost impuse şi în Danemarca, unde autorităţile au preluat modelul Israelului şi au anunţat introducerea imunizării cu a patra doză de ser. Asta, în contextul în care multe ţări din lume nu şi-au vaccinat populaţia nici măcar cu prima doză.
De asemenea, sunt imunologi care nu sunt convinşi că o a patra doză de ser va fi necesară, şi că ar putea slăbi sistemul imunitar. Deşi în prezent Omicron face ravagii, odată ce actualul val pandemic se va diminua, covid va putea fi tratat ca o gripă sezonieră, a precizat Bill Gates în cadrul unei sesiuni de întrebări cu preşedintele catedrei de sănătate publică globală de la o universitate din Marea Britanie.