Astăzi, întreaga creştinătate ortodoxă sărbătoreşte Floriile sau intrarea lui Iisus Christos în Ierusalim. După modelul de la Ierusalimului, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în această zi, să împartă credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate, simbolizând biruinţa asupra morţii. Tot astăzi, sunt sărbătoriţi cei cu nume de flori.
Legenda spune că salcia a fost aleasă şi binecuvântată, pentru că şi-a plecat crengile, oferindu-i o ramură Maicii
Domnului, care mergea spre Golgota şi voia să-i ducă Fiului ei răstignit o cunună fără de spini. Ea reprezintă renaştere vegetaţiei, de aceea creştinii împodobesc icoanele şi ferestrele cu coroniţe de salcie sfinţită pentru a fi feriţi de boli
În Vrancea tradiţiile şi obiceiurile, vechi de sute de ani, sunt păstrate cu sfinţenie şi nu-i om care, în ziua de Florii, să nu ducă acasă, de la biserică, o crenguţă de salcie binecuvântată de preot.
Salcia adusă de la biserică, în ziua de Florii, se păstrează în casă până anul care vine.
Mai la sud, în judeţul Brăila, de Florii are loc tradiţionalul Festival al Florilor de Primavară. Dacă în alţi ani astăzi se
defăşurau tot felul de concerte, acum brăilenii, din cauza pandemiei, au rămas doar cu florile. Aşa că, oamenii au luat la pas parcul Monument pentru a se bucura de festivalul dedicat frumuseţilor naturii, dar şi pentru a cumpăra darul perfect pentru rudele şi prietenii cu nume de floare.
Alţii, în schimb, vor pur şi simplu să-şi transforme grădinile sau balconul în covoare de flori.
În ziua de Florii biserica a rânduit să fie dezlegare la peşte, iar seara încep deniile din săptămâna Sfintelor Patimi. Din bătrâni se spune că aşa cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte.