Socata, vedeta sezonului

Socata, vedeta sezonului

Florile de soc, înflorite recent şi întâlnite la tot pasul pe marginea drumului, sunt ingredientul minune pentru afaceri de succes. De la reţetele tradiţionale, în care florile sunt îngrămădite în borcane uriaşe, asezonate cu zahăr şi lămâie din belsug, până la sortimente de cocktailuri acidulate natural. Alţi investitori transformă florile de soc în siropuri şi le livrează la terase şi restaurante.

Paul are o afacere cu siropuri, iar florile de soc l-au ajutat enorm în această perioadă. Presează inflorescenţa la rece şi obţine un lichid care păstrează savoarea şi aroma plantelor. De câteva săptămâni a început licrările către numeroase restaurante şi terase din Transilvania.

Pentru că mulţi spun că socata le aminteşte de gustul copilăiei, socata a devenit vedetă în multe localuri. Patronii
teraselor au introdus-o în meniuri, iar reţetele sunt permanent diversificate şi îmbunătăţite.

Braşovul este o zonă renumită pentru florile de soc, iar clienţii îndrăzneţi aleg chiar şi cocktailuri făcute din aceste plante.

Există totuşi şi locuri unde reţeta tradiţională se păstrează cu sfinţenie. Mariana este din Timişoara şi are aproape 70 de ani. Încă din tinereţe, în fiecare vară, face socată, iar reţeta ei este una foarte simplă!

Florile de soc trebuie sa fie tinere pentru ca gustul să fie unul pătrunzător, spune Mariana. Iar lămaile proaspăt stoarse.

Femeia are grijă să pună flori de soc şi la congelator sau la uscat. Astfel poate să facă socata până târziu în toamnă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt