Gata cu exprimarile vagi din anunţurile de angajare, cum ar fi “salariu motivant"! Companiile sunt obligate acum de UE să spună din start care este venitul pentru fiecare post.
Deşi Codul Muncii din România încurajează confidenţialitatea salariilor, anagajatorii trebuie să stabilească de acum criterii clare pentru stabilirea remuneraţiilor. Legea privind transparenţa salariilor din Uniunea Europeană îi va constrânge pe toţi angajatorii să facă publice, la cerere, salariile din companii, în funcţie de numărul de angajaţi. Transparenţa si asigurarea unei competiţii corecte pe piaţa muncii devin elemente esenţiale în atragerea candidaţilor potriviţi. Doi ani au la dispoziţie companiile să pună în ordine grila salarială pentru a se adapta legislaţiei.
Potrivit datelor unei platforme de recrutare din ţară, doar 40% din anunţurile de angajare afişează în prezent salariul. Domenii precum HoReCa, IT, PR sau call-center sunt cele mai transparente şi asigură transparenţa venitului. Reprezentanţii platformelor de recrutare se aşteaptă ca numărul joburilor cu salariul la vedere să crească.
Legislaţia europeană prevede şi egalitatea salarială între sexe, astfel că bărbaţii şi femeile, aflaţi pe aceleaşi poziţii la angajare, vor câştiga la fel.
(Elena Andrei)