"Inflaţia tranzitorie" tinde să crească preţurile mâncării livrate la domiciliu, iar printre motive se află scumpirea alimentelor, lipsa forţei de muncă, dar şi majorarea salariilor, susţine Bogdan Maioreanu, analist în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor la eToro, platforma de investiţii cu active multiple.
"O seară liniştită acasă cu mâncare la comandă şi un film pe Netflix este o imagine normală pentru mulţi dintre noi, dar "inflaţia tranzitorie" loveşte şi această formă mai ieftină de divertisment. De la filme şi programe de divertisment, până la ingredientele pentru mâncare, la combustibilul necesar livrării sau la salariile celor care lucrează pentru a vă pregăti comanda, preţurile sunt în creştere, iar pandemia complică lucrurile şi mai mult. Este vorba de un trend global", notează specialistul, potrivit Agerpres.
Analiza eToro citează datele Institutului Naţional de Statistică (INS) care indică faptul că, în România, în medie, preţurile alimentelor au crescut cu 4,26%, în septembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. În plus, rata şomajului a fost pe un trend ascendent lent la 5,2%, în august, de la 5% în iunie, minimul ultimelor 12 luni, "dar am avut o scădere abruptă a participării forţei de muncă de la 69,5% din populaţie în septembrie 2020 la 66,3%, în iulie anul acesta".
agerpres.ro