Pentru copiii din Galaţi, care suferă de diverse tulburări, viaţa a devenit mai frumoasă o dată cu apariţia unei grădini senzoriale speciale. Aceasta este o oază de relaxare, joacă, dar şi terapie plină de culoare. Totul se
întâmplă sub supravegherea psihologilor terapeuţi, care au pus în practică ultimele studii în domeniu. Grădina senzorială este în aer liber şi permite, astfel, socializarea între copii fără teama legată de o potenţială infectare cu covid.
Pentru copiii cu diverse tulburari inclusiv din spectrul autism lumea nu se ,,simte” asa cum o percepem noi toti. Folosind o zona speciala numita Gradina senzoriala ei au şansa să îşi antreneze cele 5 simturi prin joacă.. A fost ideea unei fundatii care are grija de acesti copii.
Proiectul îşi propune să susţină o viaţă mai sănătoasă fizic şi emoţional, îmbrăţişând un concept nou pentru copiii cu dizabilităţi sau întârzieri în dezvoltare .
Calatoria senzoriala incepe cu un traseu gen sotron si o excalada pe un plan inclinat. Urmeaza diverse suprafeţe:
pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn.
In continuare, copilul va experimenta văzul, mirosul, gustul şi simţul tactil într-un mod inedit recomandat mai ales celor cu dizabilitati, cum ar fi cei cu autism sau sindrom down. Parintii sunt încântaţi. Cât despre copii… ei nu mai vor sa plece dupa ora de terapie.
Peste 30 de copii cu nevoi speciale vor fi beneficiarii acestui spaţiu multifuncţional, care va fi folosit pentru întâlniri de grup şi terapie în aer liber. Pe toata durata excursiei prin gradină cei mici beneficiaza de asistenta de specialitate.