Cum prevenim efectul Peter Pan

Cum prevenim efectul Peter Pan

Peste jumătate dintre tinerii români locuiesc încă în casă cu părinţii lor. Motivele sunt diverse: lipsa banilor, comoditatea sau faptul că aceştia au fost prea protejaţi de părinţii lor şi le este greu să se rupă. Psihologii asociază acest lucru cu "Sindromul Peter Pan", care se referă la faptul că adultul este dependent de părinte şi continuă să se comporte ca un copil. Acest lucru poate fi tratat cu ajutorul specialiştilor, care îl ajută pe tânăr să accepte treptat realitatea şi să facă un efort pentru a-şi schimba viaţa.

România este pe locul 12 în Uniunea Europeană cu cei mai mulţi tineri care încă nu au părăsit casa părintească, potrivit unui studiu recent. Câştigurile salariale mici, faptul că sunt studenţi în oraşul de origine sau confortul de acasă îi îndeamnă pe tineri să mai lungească şederea la părinţi.

Psihologii vorbesc despre faptul că acest lucru s-ar putea transforma curând în sindromul Petter Pan, în care adulţii refuză pur şi simplu să se maturizeze şi să-şi ia viaţa în propriile mâini. Cauzele care pot duce la declanşarea lui sunt lipsa de afectivitate din copilărie, lipsa unui model parental feminin sau masculin, dar şi prezenţa unei mame hiperprotective. Aceşti tineri vor avea probleme în relaţiile de cuplu, nu se vor implica afectiv şi nu îşi vor întemeia o familie. Psihologii avertizează că acest sindrom se poate vindeca doar prin terapii, unde tinerii învaţă noi moduri de comportament, gândire şi se maturizează emoţional.

Pe primele locuri în acest studiu se află Croaţia şi Grecia, unde aproape 70% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani locuiesc cu părinţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt