Şcolile din Constanţa s-au adaptat facturilor mari la utilităţi. Fortaţi de scumpiri, directorii trec la montarea de panouri fotovoltaice pe acoperişul imobilelor. Cu energia obţinută sunt alimentate toate spaţiile interiorare ale şcolii. În timp ce unii scapă de factura de curent, alţii ajung să dea curent electric în reţeaua energetică naţională.
Liceul Mihai Eminescu din Constanţa funcţioneaza într-o clădire monument istoric, cu săli de clasă mari, pereţii groşi şi cu tavane înalte. Eficienţa energetică a trebuit asigurată printr-o centrală electrică solară care să furnizeze 100% din nevoile de energie. 54 de panouri solare au fost montate pe acoperiş şi toate furnizează 15 kw.
În unele cazuri, panourile furnizează energia atât pentru producerea curentului electric, cât şi pentru apă caldă şi căldură. E cazul liceului din Năvodari, în care primăria din oraş a investit 10 milioane de lei, din bani europeni, pentru modernizarea energetică a şcolii.
Pereţii sunt izolaţi, uşile şi ferestrele au fost înlocuite, iar pe acoperiş au fost montate 70 de panouri solare şi fotovoltaice care asigură, în acest moment, aproape jumatate din necesarul de energie.
Liceul nu injecteaza energie în reţea, însă stochează mare parte din curentul electric, pentru zilele noroase când panourile nu produc prea mult.
Comisia Europeană a anunţat că, în viitor, toate clădirile noi vor fi obligate să folosească energia solară.