Gabi Bartic, CEO Brio: Bacalaureatul trebuie să testeze capacitatea copilului de a intra într-un sistem superior de educaţie. Mă întreb ce competenţă superioară demonstra scrisul cu un rând mai sus sau mai jos

Gabi Bartic, CEO Brio: Bacalaureatul trebuie să testeze capacitatea copilului de a intra într-un sistem superior de educaţie. Mă întreb ce competenţă superioară demonstra scrisul cu un rând mai sus sau mai jos
foto: Pixabay

Generaţia care a dat acum Bacalureatul este una care a fost călcată constant pe cap de sistem timp de 13 ani şi totuşi a avut curajul să spună ca nu este în regulă ce s-a întâmplat cu elevii daţi afară din examen la Liceul Gheorghe Şincai din Bucureşti, a declarat la Prima News Gabi Bartic, CEO Brio.

„Rostul examenului de BAC este de a testa capacitatea copilului de a accede într-un sistem superior de educaţie, ca atare ar trebui să ateste competenţe superioare ale absolventului. Mă întreb ce competenţă superioară demonstra scrisul cu un rând mai sus sau mai jos. Ne place foarte tare să ne legăm de chichiţe cu care să-i punem în dificultate pe copii şi ne îndepărtăm de fondul problemei. Dacă asta aşteptăm de la adulţii noştri să fie conformişti şi să stea la locul lor cuminţi, nu e bine”, a spus Bartic.

Ea a adăugat că bacalaureatul la limba română a fost un festival de conformism.  

“Acest bacalaureat la limba română, cu toate incidentele astea, a fost un festival de conformism, nu atestă nicio competenţă de rang superior, atestă doar competenţa de a putea repeta papagaliceşte nişte lucruri şi a ne conforma. Dacă asta aşteptăm de la adulţii noştri, să fie conformişti, să stea în bancă şi să respecte nişte reguli idioate, atunci, da, am testat cum trebuie, ce trebuie cu bacalaureatul. Dacă nu, ar trebui să facem doi paşi în spate şi să ne dăm seama ce anume vrem cu examenul ăsta, ce trebuie să testăm de fapt la copii, cum anume testăm, cum anume atestăm faptul că după 13 ani de studiu copiii sunt capabili să acceadă în învăţământul superior. Şi dacă regândim bacalaureatul de pe aceste premise nu ar trebui să mai existe niciodată niciun preşedinte de comisie care să depuncteze un copil pentru un ”de” scris pe un rând mai sus sau mai jos”, a mai explicat Gabi Bartic.

Liliana Zaschievici, directorul general al Colegiului Mihai Viteazu, consideră, însă, că tinerii nu mai sunt călcaţi pe cap, ci chiar se exprimă mult în ultima perioadă.

„Este exagerat să fie descălţat cineva, dar nu ştiu cum au stat lucrurile acolo. Această securizare nu ştiu cât de oportună e, pentru că aceste lucrări nu vor fi corectate în Bucureşti, nu se ştie unde”, a spus Zaschievici.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt