Expert educaţional: Nu cred că în următorii zece ani se va schimba modul în care îi tratăm pe adolescenţii noştri. Acei copii depind unii dintre ei de examenul de BAC, au oferte de la universităţi şi le putem strica viitorul

Expert educaţional: Nu cred că în următorii zece ani se va schimba modul în care îi tratăm pe adolescenţii noştri. Acei copii depind unii dintre ei de examenul de BAC, au oferte de la universităţi şi le putem strica viitorul
foto: Pixabay

Examenul de Bacalaureat ar trebui să însemne un moment de celebrare pentru sfârşitul liceului, iar subiectele să nu mai fie chiar atât de grele, a declarat la Prima News expertul în educaţie Daniela Vişoianu.

 

„Notele sunt utile părinţilor, profesorilor, angajatorului şi universităţilor. BAC-ul e un examen aşa de frumos, că eşti şi nu eşti în competiţie cu altcineva. În alte ţări, poţi să dai anumite examene dacă nu-ţi convine rezultatul, noi nu avem niciun fel de astfel de posibilitate. Nu cred că în următorii zece ani se va schimba modul în care îi tratăm pe adolescenţii noştri. Acei copii depind unii dintre ei de examenul de BAC, au oferte de la universităţi şi le putem strica viitorul, aşa cum o facem şi prin calitatea mai slabă a invăţării, care nu-i pregăteşte să facă faţă competiţiei globale”, a subliniat Vişoianu.

 

Ea a mai spus că elevii au nevoie de un liceu care să-i provoace cognitiv, ceea ce se întâmplă foarte rar la noi.

 

În special prin lipsa utilizării tehnologiei la clasă şi în examene, spune Silvia Muşătoiu, profesor de matematică la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti.

 

„Nu suntem încă acolo încât să folosim tehnologia, o să dureze foarte mult până acolo. Generaţia tânără este cel puţin cu un pas înainte faţă de generaţiile mai vechi la folosirea tehnologiei noi, care nici măcar de instituţiile statului nu este folosită aşa cum ar trebui. Am să vă dau un exemplu, deşi noi la Liceul Şincai avem dulapuri individuale, ni s-a spus că în procedura de examen scrie sală de bagaje şi că trebuie să avem sală de bagaje. Nu schimbăm nimic de la an la an, dar ne aşteptăm să fie la fel faţă de anii trecuţi”, a explicat profesoara.

 

Ea a spus că vor fi folositoare notele de bacalaureat pentru unii absolvenţi, întrucât unele universităţi cer notele de la BAC dacă nu au examen de admitere.

 

„Mai puţin mă interesează cum va pedepsi ministerul comisia respectivă, ci cum rezolvă problema acestor copii (care au fost eliminaţi pentru că au scris un cuvânt cu un rând mai jos). La noi, singura posiblitate este să pici BAC-ul şi să iei din prima sesiune ce notă ai mai mare, apoi să dai din nou, în toamnă. Nu au fost reforme în sistem de multe ori din cauza opoziţiei profesorilor”, a spus Silvia Muşătoiu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt