România are cel mai mare preț al energiei din Europa - Prima News

România are cel mai mare preț al energiei din Europa

PSD anunță o taxă de solidaritate pentru companiile din domeniul energiei. Banii obţinuţi ar urma să fie folosiţi pentru compensarea facturilor cetățenilor. Este doar una dintre noutățile legislative pe care le pregătesc social-democraţii pentru iarna grea pe care o avem în faţă.

Ordonanța de Urgență care pregătește noi măsuri în domeniul energiei este aproape gata, așa că PSD a anunțat și primele noutăți. Astfel că toate companiile din domniul energiei vor plăti o nouă taxă de solidaritate, care va ajuta statul să acopere cheltuielile de compensare a facturilor.

Contul de solidaritate va fi deschis la Ministerul Finanțelor, iar de bani vor beneficia atât persoanele fizice, cât și companiile. În lege apare și un alt element de noutate: contingentarea.

Toate instituțiile sociale vor avea prețul la energie acoperit în totalitate, anunță Mihai Tudose, iar în ceea ce privește compensarea, aceasta va fi una graduală. Vor fi prevăzute și amenzi pentru companiile care nu livrează documentele de decontare în mai puțin de o lună.

Specialiștii spun însă că noile măsuri nu vor ajuta prea mult consumatorii finali. Ba din contră, de pe urma lor ar putea profita tot ,,băieții deștepți” din domeniu. Pe piața energiei, prețul megawatului cumpărat de România este cel mai mare din toată Europa. Iar supraimpozitarea companiilor din enegie nu va duce în nici un caz la scăderea tarifelor.

În tot acest timp, Spania vrea să profite de contextul actual şi să devină un hub energetic al continentului. Aşa că și-a propus să construiască un gazoduct care să traverseze Pirineii spre Franţa. Oficialii europeni spun că se anunță o iarnă extrem de dificilă, cum nu a mai fost până acum, din punct de vedere energetic.

Total
0
Shares
Total
0
Share