Mii de tone de medicamente expirate ajung în râuri - Prima News

Mii de tone de medicamente expirate ajung în râuri

Majoritatea apelor din România sunt pline de medicamentele pe care oamenii le aruncă la gunoi după expirare. 1500 de tone de medicamente ajung în râuri sau în pânza freatică, în loc să fie preluate de farmacii pentru a le distruge. De altfel, farmaciile nu sunt obligate să facă acest lucru. Majoritatea însă acceptă medicamentele expirate, deși le distrug pe cheltuiala proprie. Numai că oamenii nu știu de această alternativă.

Medicamentele expirate trebuie duse la farmacii pentru a fi distruse. Asta prevede un ordin al Ministerului Sănătății din 2014, dar care nu obligă farmaciile să și facă acest lucru. Majoritatea însă s-au conformat, însă sunt farmacii care nu acceptă medicamentele expirate.

De altfel nici oamenii nu știu despre această opțiune, așa că aruncă medicamentele la coșul de gunoi. 1.500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi și implicit în râuri și în pânza freatică. Ceea ce înseamnă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

În Parlament, un pachet de legi care ar reglemementa tot acest proces este blocat la comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Vorbim despre o lege de informare a populației și despre o lege mai amplă care se referă la finanțarea circuitului, rolul farmaciei, dar și implicarea producătorului.

Farmaciile distrug medicamentele pe cheltuiala proprie. Transferul acestei cheltuieli la producători face acum ca această lege să fie blocată în Parlament din cauza lipsei de consens. De altfel, cheltuiala în plus a producătorilor ar putea să se reflecte și în prețul medicamentelor, care ar putea să crească.

Total
0
Shares
Total
0
Share