Mii de tone de medicamente expirate ajung în râuri

Mii de tone de medicamente expirate ajung în râuri

Majoritatea apelor din România sunt pline de medicamentele pe care oamenii le aruncă la gunoi după expirare. 1500 de tone de medicamente ajung în râuri sau în pânza freatică, în loc să fie preluate de farmacii pentru a le distruge. De altfel, farmaciile nu sunt obligate să facă acest lucru. Majoritatea însă acceptă medicamentele expirate, deşi le distrug pe cheltuiala proprie. Numai că oamenii nu ştiu de această alternativă.

Medicamentele expirate trebuie duse la farmacii pentru a fi distruse. Asta prevede un ordin al Ministerului Sănătăţii din 2014, dar care nu obligă farmaciile să şi facă acest lucru. Majoritatea însă s-au conformat, însă sunt farmacii care nu acceptă medicamentele expirate.

De altfel nici oamenii nu ştiu despre această opţiune, aşa că aruncă medicamentele la coşul de gunoi. 1.500 de tone de medicamente ajung anual la gropile de gunoi şi implicit în râuri şi în pânza freatică. Ceea ce înseamnă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră.

În Parlament, un pachet de legi care ar reglemementa tot acest proces este blocat la comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. Vorbim despre o lege de informare a populaţiei şi despre o lege mai amplă care se referă la finanţarea circuitului, rolul farmaciei, dar şi implicarea producătorului.

Farmaciile distrug medicamentele pe cheltuiala proprie. Transferul acestei cheltuieli la producători face acum ca această lege să fie blocată în Parlament din cauza lipsei de consens. De altfel, cheltuiala în plus a producătorilor ar putea să se reflecte şi în preţul medicamentelor, care ar putea să crească.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt