Micile afaceri, distruse de autostrăzi - Prima News

Micile afaceri, distruse de autostrăzi

Autostrăzile așteptate de milioane de români nu sunt motiv de bucurie pentru toți. Există comercianți care se plâng că afacerile lor au fost puse pe butuci de progres. Printre cei care au simțit din plin reducerea veniturilor sunt afaceriștii din vestul țării care aveau un magazin alimentar, un fast food sau o casă de schimb valutar în localitățile din apropierea graniței cu Ungaria.

Pecica este primul oraș de după granița cu Ungaria din judetul Arad. Cândva, aici afacerile prosperau. Mulți dintre cei care intrau în țară prin vama Nădlac opreau să mănânce sau să se odihnească după un drum lung. În 2015 a fost deschis lotul de autostradă care leagă Aradul de vama Nădlac. Șapte ani mai târziu, străzile din Pecica sunt aproape goale. La fel și barurile, restaurantele și magazinele.

În județul Timiș, la Făget, afacerile au prosperat din 2014 și până la jumătatea lui 2015. Atunci, autostrada se oprea chiar lângă orășel, iar toți cei care voiau să ajungă în centrul țării îl tranzitau. În timp ce majoritatea locuitorilor se plângeau de traficul infernal, comercianții își creșteau veniturile.

Doina Tomoni este unul dintre comercianții care regretă acea perioadă. Cu un magazin situat pe strada principală, zilnic avea vânzări de mii de lei.

Progresul în infrastructură le-a adus pierderi și proprietarilor caselor de schimb valutar. Altor oameni de afaceri deschiderea autostrăzii le-a priit. În Pecica, fostul ministru de interne Traian Igaș a reușit să își mențină afacerile prospere. Igaș are un hotel și un restaurant care au crescut prin intermediul online-ului.

În România există în prezent doar 988 de kilometri de autostradă și drumuri expres.

Total
24
Shares
Total
24
Share