Lista şcolilor în pericol de prăbuşire, reactualizată

Lista şcolilor în pericol de prăbuşire, reactualizată

Ministerul Educaţiei s-a răzgândit! Lista şcolilor cu risc seismic a fost refăcută şi acum sunt 45 de unităţi de învăţământ încadrate la gradul unu de risc seismic în toată ţara. Şi în Bucureşti situaţia s-a schimbat. De la o singură sală de sport, vorbim acum de opt şcoli în pericol să se prăbuşească la un cutremur mai puternic. Autorităţile anunţă că lista va fi reactualizată în fiecare săptămână.

Deşi în toată ţara sunt şcoli vechi, dărăpănate şi nereabilitate, autorităţile au început abia acum să evalueze mai bine starea clădirilor. O primă listă a fost trimisă pe 21 februarie, cu 39 de şcoli încadrate la risc seismic de gradul 1. Lista a fost apoi actualizată, astfel că vorbim acum de 45 de unităţi de învăţământ! Cele mai multe şcoli în pericol sunt în Iaşi, Brăila şi Dolj.

În Bucureşti, iniţial apărea doar sala de sport de la Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga". Asta deşi numărul clădirilor expertizate şi clasificate ca fiind de risc este mult mai mare, potrivit datelor Primăriei. Acum, pe noua listă vorbim de 8 unităţi de învăţământ vulberabile. Trei şcoli, o grădiniţă şi patru licee.

Guvernul a transmis că toate instituţiile de învăţământ cu risc crescut în caz de cutremur vor intra de urgenţă în proces de consolidare printr-un program guvernamental.

Întrebat ce sfat are pentru oamenii care sunt nevoiţi să intre într-o clădire cu risc seismic I, şeful DSU, Raed Arafat, are un răspuns ferm. ,,Dacă ştii că o locaţie este într-un risc seismic clasa 1 şi că este un pericol dacă eşti acolo, eu -îmi pare rău să o zic-, dar mai bine nu te duci. Adică tu trebuie să fii responsabil pentru tine (...) Pentru şcoli există acţiuni care se iau tocmai pentru a diminua riscul de expunere la riscul seismic pentru copii", a declarat Raed Arafat.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că se caută soluţii pentru ca elevii să înveţe în siguranţă până la reabilitarea clădirilor. Unii dintre ei vor fi relocaţi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt