Grecia şi Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot

Grecia şi Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot

A început cursa pentru a trimite baterii de apărare antiaeriană în Ucraina, dar se pare că acestea nu vor veni din Spania sau Grecia.

Cele două ţări au refuzat să urmeze exemplul Germaniei şi să trimită Kievului sistemele Patriot pe care le au în propria dotare, potrivit presei. Vineri, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar. Alături de Spania, Grecia şi Germania, mai sunt Olanda, România şi Polonia care au în inventar sisteme Patriot, scrie POLITICO.

Spania se angajează să trimită doar un număr de rachete care pot fi folosite în versiunile sistemului sol-aer pe care le are deja Kievul.

În condiţiile în care puterea de foc suplimentară ar fi binevenită, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa este departe de a avea cel puţin şapte baterii de sisteme de apărare aeriană de înaltă calitate pentru a lansa rachetele necesare protejării oraşelor şi infrastructurii esenţiale de atacurile ruseşti.

Aliaţii au sperat că Spania ar putea fi unul dintre donatori.

Între timp, însă, şi Atena a refuzat să promită un sistem, având în vedere preocupările sale de securitate legate de Turcia.

Germania, care a promis Ucrainei trei dintre bateriile sale Patriot, a condus demersul de a face lobby pe lângă alte ţări pentru a dona sistemele lor nefolosite. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat săptămâna aceasta că "se aşteaptă" ca ţările să facă acest angajament, adăugând că "nu poate înţelege" refuzul unor ţări precum Spania şi Grecia.

Afla mai multe despreucrainarazboiracheteputinkiev
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt