Corpul de control al premierului a prezentat primele concluzii după incendiul de la Institutul “Matei Balş”. Printre factorii care au dus la propagarea incendiului se numără lipsa de acoperire totală a instalaţiei de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, fiind supravegheate doar culoarele, birourile, camerele medicilor şi asistentelor. De asemenea, pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc. Potrivit raportulului, dacă ar fi fost conformă construcţia cu normele, consecinţele puteau fi reduse semnificativ.
“Potrivit verificărilor preliminare, echipa de control a identificat mai mulţi factori al căror cumul a favorizat producerea şi propagarea incendiului:
1. Infrastructura veche (pavilionul nr. 5 a fost construit în anul 1953), deşi avea aviz de securitate la incendiu nr.16/20/SU-B-IF-A din 27.03.2020, a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu.
- pereţii căilor de evacuare (în fapt, pereţii dintre saloane şi culoarul de acces) nu erau rezistenţi la foc, fiind realizaţi dintr-un parapet de zidărie cu înălţime de 1,2 m şi sticlă. Atât prin raportul de expertiză tehnică, cât şi prin avizul de securitate la incendiu, s-a propus înlocuirea sticlei cu elemente de zidărie. Acest aspect ar fi putut împiedica propagarea rapidă a focului şi fumului din salonul incendiat la saloanele învecinate.
- instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu nu era cu acoperire totală, fiind supravegheate doar culoarele, birourile, camerele medicilor şi asistentelor.
- în interior nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice.