Înrolați pentru țară - Prima News

Înrolați pentru țară

Ceremonial militar si religios cu ocazia Zilei Drapelului National, desfasurat in fata Palatului Administrativ din Timisoara, Timis, Vineri 26 Iunie 2020, Inquam Photos / Cornel Putan

Cu totii am vazut filme precum Rambo sau Greu de ucis, iar baietii si-au dorit sa fie puternici precum personajele interpretate de Silvester Stalone sau Bruce Willis. Avem in Romania astfel de personaje, numai ca ei nu joaca vreun rol, ci merg in razboaie adevarate. In Afganistan, de exemplu, membri ai Fortelor de operatiuni speciale ai Armatei Romaniei si-au dat viata luptind cu teroristii, departe de tara. Si desi riscurile sunt uriase, multi tineri romani isi doresc sa devina parte a acestei arme de elita. Urmariti, in exclusivitate, un reportaj realizat la Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale Burebista.

200 de tineri au dorit sa fie precum cei din imagini, militari ultrapregatiti, capabili sa lupte unul singur impotriva catorva zeci de adversari. Numai ca dupa primele probe, de anduranta, care pun in dificultate orice om, oricat de pregatit ar fi fizic si intelectual, au mai ramas putin peste 40.

Până în 2020, nicio femeie nu a fost admisă la acest curs. Acum Andra, kineto terapeut și asistent stomatologic, a venit tocmai din Anglia, locul unde profesa, pentru a deveni un Rambo feminin. A aflat de cursul de la baza militară de la Cincu si a considerat ca este o oportunitate de a rămâne acasă si de a-si indeplini visul. A trecut cu brio peste toate probele, desi concurenta este acerbă. Greul insa nu a trecut vor urma alte probe și mai grele. Dar pe lângă optimism, ndra mai are un aliat – determinarea.

Alexandru este soț și tată aparent, nu are nicio legatura cu armata. Este graphic designer si a studiat psihologia. Nu se mai regăsește în aceste domenii și a simțit nevoia unei schimbări. Ceva care să îi dea sentimentul de împlinire.

Răzvan este deja în sistem, este soldat profesionist. Dorința de ,,mai mult” nu i a dat niciodată pace, asa că s-a inscris la cursuri pentru că își dorește să avanseze in cariera. Pentru el probele fizice nu sunt o problemă, dar emotiile există oricum. Resursele de care are nevoie pentru a își găsi un echilibru le ia de la familie.

Odihnă puțină, săptămâni intregi de efort fizic si psihic și nicio legatura cu familia in toata aceasta perioadă. Si este doar o parte din sacrifiul facut de un aspirant la titulatura de luptător al Fortelor pentru Operatiuni Speciale. Viitorii luptători învață cu răbdare și precizie, așa cum cere haina militara, faptul că
pentru a fi un lider adevărat in Armata înseamnă să știi cum să-ți ții oamenii aproape. Si, pentru unii sunt vorbe mari, dar pentru militari dragostea de tara si dorinta de a o apara sunt lucruri atat de importante incat vor face orice pentru a razbi.Total
0
Shares
Total
0
Share