În schimbul susţinerii în faţa Chinei, Biden oferă UE un armistiţiu comercial; va fi creat şi un consiliu tehnologic comercial UE-SUA - Prima News

În schimbul susţinerii în faţa Chinei, Biden oferă UE un armistiţiu comercial; va fi creat şi un consiliu tehnologic comercial UE-SUA

Preşedintele SUA, Joe Biden, a convenit marţi cu Uniunea Europeană o suspendare timp de cinci ani a taxelor vamale instituite reciproc în disputa privind subvenţiile acordate companiilor Boeing şi Airbus, în schimbul unui sprijin mai consistent al europenilor pentru SUA în faţa Chinei, cooperarea dintre UE şi SUA pentru contracararea avansului Chinei urmând să se concretizeze şi în crearea unui consiliu tehnologic, relatează agenţia EFE.

Biden a venit în Europa în prima sa deplasare externă de când s-a instalat la Casa Albă, insistând pe ideea că, după Donald Trump, Statele Unite revin la multilateralism şi la aliaţii tradiţionali. Dar în cele cinci zile scurse din această deplasare, la summitul G7 în Marea Britanie şi la Bruxelles la summitul NATO şi la cel cu preşedinţii principalelor instituţii europene, fixaţia sa a fost China.

În acest sens, liderul de la Casa Albă a transmis clar că SUA doresc să se reîntoarcă la aliaţii lor pentru a face un front comun în faţa Chinei.

”Statele Unite s-au întors şi de aceea suntem aici”, a spus Biden la Bruxelles, susţinând că europenii sunt aliaţi naturali ai ţării sale prin prisma valorilor pe care le împărtăşesc şi care se află ”sub un atac în creştere”, o referire la avansul Chinei.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share